Onze overlevingskansen zijn groter dan gedacht

Afdrukken

bde1Misschien duurt dood gaan wel langer dan we altijd dachten en is het een proces van uren, in plaats van een gebeurtenis van even. “We dachten altijd dat als iemands hart stopt met slaan en als hij of zij stopt met ademen de dood is ingetreden,” zegt Dr. Sam Parnia. Maar er zijn redenen om te twijfelen of het wel zo simpel is.

 

Nieuwe reanimatietechnieken kunnen mensen terug tot leven brengen en dit tot uren na de dood. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn de bestaande opvattingen over wat er met het lichaam gebeurt na de dood dus fout. Dat schrijft LiveScience.

Ook als het lichaam al een tijdje geen tekenen van leven vertoont kan het opnieuw ten leve worden gewekt, denken zij. Een groot nadeel daarvan is traditioneel dat de hersenen al snel onherstelbare schade oplopen als ze geen zuurstof krijgen. En de toevoer van zuurstof stopt als er geen bloed meer stroomt en de ademhaling er niet meer is.

Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet altijd het geval is. Door patiënten te onderkoelen kan de kans op hersenschade sterk worden beperkt.

Nadat men een hart weer opstart, is de manier waarop het lichaam wordt behandeld ook van  belang. “Ons werd altijd aangeleerd dat, als een patiënt bloed en zuurstof verliest, je die moet bijgeven”, zegt professor Becker, een van de andere onderzoekers die in Livescience aan het woord komen. “Wat we nu weten is dat, als een patiënt goed reageert op een reanimatiepoging, een teveel aan bloed en zuurstof de neurologische schade juist kan verhogen.”

Als deze theorieën standhouden en praktijk worden kan dat grote gevolgen hebben voor de gezondheidszorg. Nu stopt de behandeling bij wat we denken dat de dood is. Deze nieuwe inzichten zouden tot gevolg hebben dat de behandeling dan juist met hernieuwde kracht worden voortgezet.

 

Bron: http://www.welingelichtekringen.nl/