DE KRACHT VAN VISUALISEREN IN EEN NOTENDOP!

Afdrukken

oog aardbol1140Hebben jullie de spreuk van Brendon Burchard voorbij zien komen? “Never limit the vision you have for your life, based on your current circumstances or competencies.” Brendon heeft het over het visualiseren van je toekomst, vrij van alle beperkingen die je in het hier en nu ervaart. Maar waarom is visualiseren eigenlijk zo belangrijk? 

 

 

Het antwoord op de bovenstaande vraag is niet eenvoudig! Maar aan de hand van het volgende voorbeeld, moet de kracht van visualiseren al een stuk duidelijker worden. De Australische psycholoog Alan Richardson heeft namelijk een aantal jaren terug een experiment uitgevoerd op dit gebied. Hij verdeelde een groep basketballers in drieën:

  1. De eerste groep oefende elke dag twintig minuten lang hun vrije worp.
  2. De tweede groep visualiseerde het maken van vrije worpen, zonder dat er toegestaan werd in de praktijk te oefenen.
  3. De derde groep deed geen van bovenstaande.

Na twintig dagen verzamelde Alan de resultaten. De laatste groep was uiteraard in geen enkele zin verbeterd in het maken van vrije worpen. De leden van de groep die elke dag in de praktijk hadden geoefend, waren 24 procent beter geworden in hun vrije worpen. Wat Richardson echter niet had verwacht, was dat de worpen van de tweede groep met maar liefs met 23 procent ook sterk verbeterd waren!

Serieus? Ja, serieus!

Hoe kan dit? Wat gebeurt er? En hoe kunnen we dit fenomeen inzetten in ons dagelijkse leven? Waar het op neer komt, is dat je brein geen verschil ziet tussen lichamelijke oefening of het visualiseren van een oefening! Door te visualiseren hou je je brein dus eigenlijk voor de gek!

Uiteraard zijn er kanttekeningen te plaatsen bij het toepassen van visualiseren. De eerste voorwaarde voor het laten werken van deze theorie, is dat we al onze zintuigen zoveel mogelijk moeten betrekken bij het visualiseren. Probeer zoveel mogelijk details te zien, te ruiken, te voelen en te proeven. Visualiseren alleen is dus niet voldoende om ervoor te zorgen dat je je brein ook echt kan misleiden!

De tweede voorwaarde hangt samen met de eerste voorwaarde. We moeten ons de oefening of situatie namelijk zeer helder en in detail kunnen voorstellen. Aan deze voorwaarde kan je eigenlijk alleen voldoen als je al enige vorm van oefening hebt gehad. Zo kun je bijvoorbeeld niet, vanuit het niets, door te visualiseren, een dubbele salto op een trampoline uitvoeren. Je moet een soortgelijke activiteit in ieder geval al eens eerder hebben gedaan om je helder voor de geest te kunnen halen hoe het voelt.

“Your body is reacting all the time to your thoughts, whether it is to your benefit or not”, aldus Alan Richardson. Visualiseren kan je kortom ontzettend goed helpen om je vaardigheden te verbeteren. Probeer het eens uit zou ik zeggen! Wat houdt je tegen?

Bron www.positivo.nu/