Wat houdt de passie levend in langdurige relaties?

Afdrukken

sensueelVoorspel, het creëren van sfeer en het uiten van liefde zijn allemaal factoren die koppels die tevreden zijn met hun relatie regelmatig doen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de seksuele tevredenheid – of ontevredenheid – van heteroseksuele paren in lange termijn relaties.

 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de overgrote meerderheid (83 procent) van de mensen in de eerste zes maanden van de relatie tevreden waren. Slechts de helft van de mensen, echter, meldde momenteel tevreden te zijn (43 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen), en de rest was neutraal (16 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen) of ontevreden (41 procent van de mannen en 27 procent van de vrouwen).

In het bijzonder, heeft het onderzoeksteam vastgesteld dat seksueel tevreden mannen en vrouwen zich meer bezighouden met intiem gedrag, zoals knuffelen, zacht en diep zoenen en samen lachen tijdens de seksuele activiteit; opgenomen waren meer handelingen van seksuele verscheidenheid zoals het uitproberen van nieuwe standjes of fantasieën uitvoeren; vaker een romantische of seksuele sfeer creëren zoals kaarsen branden of het afspelen van muziek en effectief gebruik van communicatie zoals zeggen “Ik hou van je” tijdens de seks of het verzenden van een plagerige tekst eerder op de dag. Zij vonden ook dat seksueel tevreden mannen en vrouwen vaker orale seks gaven en  ontvingen, vaker een orgasme ervaren, en vaker seks hadden.

Enkele belangrijke bevindingen van het onderzoek: Tevreden mannen en vrouwen melden vaker dat hun laatste keer seks met hun partner “gepassioneerd”, “liefdevol en teder,” of “speels,” was. Bijna de helft van de seksueel ontevreden vrouwen (43 procent) zei dat ze “gewoon door gaan met bewegen omwille van hun partner” in vergelijking met slechts 13 procent van de seksueel ontevreden mannen tijdens de laatste keer seks. Weinig mensen melden een gevoel van seks onder druk van hun partner (2-3 procent).

Ongeveer de helft van tevreden mannen (49 procent) en vrouwen (45 procent) meldde dat hun laatste seksuele ontmoeting meer dan 30 minuten duurde, in vergelijking met slechts 26 procent van de ontevreden mannen en 19 procent van de ontevreden vrouwen.

Tevreden mannen en vrouwen zeggen vaker dan ontevreden mannen en vrouwen dat ze: een nieuwe seksuele positie probeerden, sexy lingerie droegen, samen een ​​douche of bad namen, spraken over fantasieën of deze naspeelden, een massage gaven of hadden, op een romantisch uitje gingen, anale stimulatie probeerden, een date night hadden voor een avondje seks, of samen een seksspeeltje gebruikten.

Begeert voelen door hun partners lijkt meer een probleem voor mannen dan voor vrouwen. Slechts 59 procent van de mannen tegenover 42 procent van de vrouwen melden dat ze zich minder begeert voelden door hun partner dan in het begin. Daarentegen melde tweederde van de mannen in vergelijking met de helft van de vrouwen dat ze zich net zo begeert voelen of meer begeert als in het begin van de relatie.

De meeste mannen en vrouwen meldden dat ze zich hetzelfde of meer emotioneel intiem voelden tijdens de seks nu dan in de eerste zes maanden van hun relatie (69 procent van de mannen en 72 procent van de vrouwen). Minder dan de helft van de ontevreden mannen en vrouwen, voelde zich deze manier.