Lilian Ferru: boekentips en recensies

Afdrukken

boekenIk hou van boeken, schrijven en lezen, en vind het heerlijk om in verhalen te verdwijnen. Ooit heb ik voor een Limburgse krant boekrecensies geschreven. Nu nog vind ik het leuk om over boeken te praten. Welke boeken hebben mij in 2016 geïnspireerd, welke heb ik niet uitgelezen, en wat vond ik het meest afschuwelijke boek? Ik ga het je vertellen.

 

Tijdloze boeken: Iedereen die mij kent weet dat ‘Een Cursus in Wonderen’ mijn favoriete boek is. In 2017 ga er voor de zevende keer mee aan de slag. Wat raakt mij nou? Het is niet alleen de symfonie van woorden, de prachtige taal, maar vooral de waarheid die rechtstreeks mijn hart in gaat. Dit boek staat voorlopig nog wel op nummer 1. Het ‘Urantia Boek’ heeft ook diepe indruk gemaakt. Het geeft een inkijkje in de enorme uitgestrektheid van het universum, het ontstaan van de schepping, de evolutie van de mens, en het leven van Jezus. Het is geen boek dat je naar het strand meeneemt, maar het is de moeite van het oppakken waard. Bij beide boeken is het even doorzetten, maar het verandert je ten diepste.

Literatuur: Het vierde deel van Elena Ferrante reeks is verschenen: ‘Het verhaal van het verloren kind’. De eerste drie boeken slepen je mee door het leven van Lila en Elena, dat zich in een schimmige volksbuurt Napels afspeelt. Een heerlijke leeservaring. Het was lang wachten op het vervolg. Ik moet wat de personages betreft er even inkomen. Wie is ook al weer wie? Toch is het vanaf de eerste pagina boeiend en meeslepend. Ik ben er aan begonnen, maar heb het nog niet uit. ‘Het kleine leven,’ van Hanya Tanagihara is niet een verhaal waar ik blij van word. Het gaat over een ernstige getraumatiseerde, succesvolle advocaat die oneindig als jongen seksueel is misbruikt en verkracht, maar die op later leeftijd door vrienden wordt gesteund en uiteindelijk zelfmoord pleegt. Een verhaal waar ik me normaal verre van houd, maar dat onder je huid kruipt, en dat ik dan toch dwangmatig moet uitlezen. Prachtig geschreven met een diep inzicht in hoe een mens kan lijden.

Verrassende boeken: ‘De weg van de Pelgrim’ is een verrassend boekje (voor 2.95) dat over een onbekende pelgrim gaat en zijn belevenissen tijdens zijn reis. Het is een spirituele klassieker uit Rusland en is in een bijna kinderlijke onbevangenheid geschreven. Hoe kunnen we voortdurend in contact zijn met God? Het antwoord hierop vindt de pelgrim bij zijn eindbestemming. De vertaling is van Carolus Verhulst. ‘Liefdesbang’ van Hannah Cuppen is een verslag over de dynamiek in relaties van aantrekken en afstoten. In heldere taal beschrijft de auteur hoe je stappen kunt zetten richting meer eigenwaarde. Ik vond het interessant en heb er vooral een vriend erg blij mee gemaakt.

Leesweg boeken: Natuurlijk lees ik de boeken van Lars Muhl. Het ‘O Manuscript’ vond ik boeiend. ‘De Magdaleen’, is ondanks het mooie taalgebruik, minder geloofwaardig. ‘De Cirkel is rond,’ van Wayne Dyer is een boek dat niet veel inspanning vraagt. Het geeft een kijkje achter de schermen van een bekend auteur en zijn veelbewogen leven. Ik hou van autobiografieën, gecombineerd met levenswijsheid. In die categorie vind je ook Inez van Oord: ‘Als jouw leven een cirkel is waar sta je dan?’ Het roept op tot bezieling en verbeelding, maar ik had er meer van verwacht. Herkenbaar vond ik ‘My Change’ van Gina de Grootte, waarin ze haar weg, de oprichting van het magazine ‘Change’ en het overlijden van haar man beschrijft. Open en ontroerend. ‘Kom uit je hoofd’ van Lisette Thooft biedt troost aan de lezer die worstelt met weggestopte gevoelens, waarbij Lisette zichzelf ook onder de loep neemt. Hoe kun je de liefde hervinden als het stemmetje in je hoofd je iets anders vertelt? Laat je inspireren. ‘Heimwee naar het Paradijs’ van Tijn Touber gaat over alledaagse verlichting, boeiende ontmoetingen, en de ontdekkingstocht naar de oorsprong van het bestaan. Tijn schrijft vlotjes en neemt je mee op reis naar persoonlijke levensvragen. Al zijn boeken zijn de moeite van het lezen waard.

Leerzame boeken: ‘Zero Limits’ van Joe Vitale heeft mijn ogen weer een beetje meer geopend. Joe Vitale ontmoet Hew Len en krijgt onderricht in Hoʻoponopono. Hij valt van de ene in de andere verbazing. Hij heeft een belangrijk geheim ontdekt hoe je met vier zinnen je leven kunt veranderen. Hij vertelt het smakelijk, met hier en daar de nodige humor. De trilogie van Omnec Onec over haar leven op Venus en op Aarde heeft mij de nodige inzichten gegeven. Het is een apart verhaal dat vraagt om de grenzen te verleggen. Dan is er nog een klein boekje: ‘Je weerstand tegen liefde loslaten’ van Kenneth Wapnick. Voor iedereen die meent al verlicht te zijn is dit een aanrader. Kenneth neemt je mee naar de wereld van het ego en de schaduwkant. Hoe kun je hier met liefde naar kijken? Ik heb er veel van opgestoken. Net zoals van het ‘Boek van Licht en Liefde’ van Willem Glaudemans. Licht is de intentie van de schepping en vormt de bouwstenen waarmee liefde schept. Willem weet complexe materie in toegankelijke taal te gieten. Je kunt niet anders dan beamen wat er staat. ‘Hou er mee op’ van Beninga Consen en Silvia Smit is een boek dat jouw innerlijke blokkades en pijnlijke overtuigingen aan het licht brengt, zodat het geheeld kan worden. Het is meer een doe -boek dan een leesboek, met meditatieoefeningen en visualisaties. Voor wie geen zin heeft in dure therapie en zelf aan de slag wil, is ook dit een aanrader.

Niet uitgelezen: ‘De spion van Paulo Coelho heb ik niet uitlezen. Bijna tegen het eind had ik er genoeg van. Het gaat over Mata Hari, maar het kan mijn aandacht niet vasthouden. Best wel saai. Net zoals het laatste boek van Susan Smit: ‘De eerste vrouw’, een op feiten gebaseerd verhaal over een artiestenkoppel. Bepaalde zinnen zijn hoogdravend en doen gekunsteld aan. Ik kom niet verder dan pagina 99. Van beide auteurs koop ik gewoontegetrouw zowat alles wat verschijnt, nu dus niet meer.

Het meest afschuwelijke boek: Dat is zonder meer ‘de 13de discipel’ van Deepak Chopra. Een onzinverhaal over een nichtje dat van zuster in een klooster een doos krijgt met een relikwie met geheimzinnige inhoud. Het zou de verlichtende waarheiden van Jezus onthullen en de wereld doen veranderen. Ik ben op de naam van Chopra afgegaan, net zoals waarschijnlijk de uitgever, maar het is pure nonsens en slaapverwekkend. 

Vaker lezen: Welke boeken heb ik vaker gelezen? ‘Gered door het Licht’ van Dannion Brinkley blijft een wonderlijk verhaal over de ervaringen van de schrijver nadat hij twintig minuten klinisch dood was. Ook ‘de Kabbalist’ van Geert Kimpen heb ik nog eens uit de kast gehaald. Het geeft inzicht in de mystieke kabbala en laat je kennismaken met de oude mystieke tradities. ‘De Inwijding’ van Elisabeth Haich blijft ook boeien. Centraal staat een 'vorig leven' van de schrijfster als dochter van een Egyptische farao, met wie deze trouwt, waarna zij wordt opgeleid tot priesteres. En dan natuurlijk Carlos Castaneda met de lessen van Don Juan. Dit antropologisch verslag van een ontmoeting met een Yaqui sjamaan zal iedereen die druk bezig is met Ayuhuasca ook anno 2017 boeien.

Astrologie boeken: Voor wie wil weten hoe de planeten staan is er de maankalender 2017, de astrologische agenda, en het pas verschenen boek ‘Tarot en astrologie’ van Willem Simmers, waarbij je ingewijd word in de kunst van het lezen van voortekenen. Het is zo geschreven dat iedereen zich erin kan bekwamen. Deze boeken zijn uitgegeven door Hajefa.nl

Mijn eigen boeken: Het eerste boek: ‘Jij bent een Wonder’ heb ik een vlaag geschreven. Ik raasde over het toetsenbord en het werd pas stil toen ik alles verteld had wat mij was overkomen met mijn man Paul terwijl ik pas begonnen was met ‘Een Cursus in Wonderen’. Het tweede boek ‘Liefde kijkt naar Liefde’ is een vervolg, al wist ik toen nog niet dat ik het galactische thema in werd gesleurd en dat Paul contact heeft met dimensies voorbij ons sterrenstelsel en een groot healer blijkt te zijn. Over mijn eigen boeken kan ik natuurlijk niet oordelen. Dat laat ik graag aan jou over. Uitgever: piramidions.nl

Veel leesplezier,

Lilian Ferru, redactie degoednieuwskrant.nl

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in www.jijbenteenwonder.nl

Alle genoemde boeken zijn verkrijgbaar of te bestellen bij Boekhandel de Zon: www.boekhandeldezon.nl

 

Interview Lilian Ferru over het boek: 'Liefde kijkt naar Liefde'

Geef je mening op www.bol.com