Een vreemd artikel over Ayahuasca en Aliens

ufoEmanuel (29) dacht dat hij werd bestuurd door aliens. Op 17 februari sprong hij voor een trein. Zijn moeder Liz bleef achter vol vragen. Wat bijvoorbeeld als Emanuel niet in zee was gegaan met ET-healer Chagai Katz?

 

 

Helaas kunnen we de bron van dit artikel niet achterhalen. Zover we weten heeft dit een landelijke krant gestaan. 

 

Vanuit een hoek van de woonkamer lacht Emanuel ons toe. Daar staat op een tafeltje zijn portret. Liz Meis, zijn moeder, laat in haar appartement in het centrum van Amsterdam briefjes door haar vingers glijden, die ze bewaart in een doos. De laatste geschreven boodschappen van Emanuel, soms wanhopig van toon. Betraande speeches van de crematie. Op haar laptop speelt Liz een video af waarin we hem als kind en als tiener zien. Een mooie jongen die speelt, danst, zingt, pizza’s eet.

Het verhaal dat zijn moeder vertelt, stokt soms. Als het echt dichtbij komt, lukt praten niet meer zo goed. Het is soms ook gewoon niet te bevatten. Haar oudste zoon, die lieve, sensitieve, in veel opzichten zo talentvolle Emanuel, is er niet meer. Zelfmoord. Emanuel werd bestuurd door aliens. Dat blijft hij de laatste jaren maar volhouden. Buitenaardse wezens – zelf spreekt hij van ET’s, extra terrestrials – hebben een implantaat in zijn hoofd gestopt. ‘Op die manier bepalen ze wat ik denk en doe’, zegt Emanuel steeds.

Psychiaters denken daar anders over. Zij stellen in 2016 paranoïde schizofrenie met bizarre wanen vast. Voor Liz en haar man valt daarmee alles op zijn plek. Voor Emanuel niet. Hij leeft in zijn eigen wereld, die zich deels lichtjaren verderop bevindt.  Liz zag haar zoon in de jaren voor de diagnose langzaam veranderen. Van een sportieve, levenslustige jongen in het Gooi wordt hij student in Amsterdam. Hij geniet van zijn nieuwe leven en gaat vaak naar festivals. Daar ontdekt hij ook de partydrugs. Maar verder ging het hem goed, zegt Liz. ,,Hij was dj en had een eigen bedrijfje. Daarmee verdiende hij voor een student bakken met geld. En het studeren ging hem prima af.’’

Toch komen er incidentjes, akkefietjes, steeds vaker. Emanuel gedraagt zich soms hooghartig, ruzieachtig. ,,Dat kenden we niet van hem.’’ Na zijn afstuderen neemt Emanuel baantjes, om te sparen voor een reis door Zuid-Amerika. Maar hij wordt een paar keer ontslagen, vanwege ‘arrogant gedrag’. Zowel Emanuel als zijn ouders staan voor een raadsel. ,,Zo hadden we hem niet opgevoed.’’

Ayahuasca

Op reis in Colombia ondergaat Emanuel in 2015 vrijwel zeker een ayahuasca-sessie. Hij heeft dat nooit toegegeven, omdat hij wist dat zijn ouders het niet wilden hebben. Ayahuasca is een drankje, gemaakt van twee planten. Wie het inneemt, kan spirituele ervaringen krijgen. Liz: ,,Het haalt je onderbewustzijn en schaduwzijden naar boven. Als je niet stabiel bent, kan het heel gevaarlijk zijn. Daarom zei ik tegen Emanuel dat hij het nooit moest doen.’’

Als ze hem ophalen op het vliegveld kijkt hij hard en verwilderd uit zijn ogen. De glinstering die hij volgens Liz altijd had: weg. ,,Ik dacht: wat is er met jou gebeurd?’’  Na Zuid-Amerika wordt haar zoon nooit meer de oude. In het voorjaar van 2016, tijdens een etentje, is daar die ene zin die alles verandert: ‘Ik word achtervolgd door aliens.’ Daarna begint de nachtmerrie. Voor Emanuel, zijn ouders, zijn jongere broer. Stress, elke dag. Want het komt niet meer goed. De 23 maanden die volgen, in een paar pennenstreken: woede-uitbarstingen, psychoses, zelfmoordneigingen, dwangopnames en -medicatie.

Healer

In zijn pogingen grip te krijgen op de chaos in zijn hoofd, googelt Emanuel zich suf. Hij stuit op de Israëlische ET-healer Chagai Katz. Die vestigde zich in 2015 in Nederland, met de boodschap dat hij over een team buitenaardse wezens beschikt dat medische behandelingen kan uitvoeren met – onzichtbare – geavanceerde medische apparatuur. Die behandelingen ‘uit een andere dimensie’ lopen ver vooruit op de stand van de aardse reguliere geneeskunde, belooft Katz.

De Israëliër schuwt ook kanker niet. Met hulp van zijn medische ET-team voert hij via Skype een ‘operatie’ uit bij een vrouw met ongeneeslijke darmkanker, staat in een Telegraaf-artikel uit 2016. Op ‘online healings’ die Katz op Facebook zet, zien we hem met zijn nek draaien, zwaaien met zijn armen. Hij voelt de ET’s om zich heen, zegt hij, een gelukzalige blik in zijn ogen. Op zijn website staan getuigenissen. Iemand zou door Katz van haar rijangst zijn afgeholpen, bij een ander heeft hij bacteriën uit het lichaam gehaald. Wie verder zoekt, ontdekt dat minimaal de helft van deze reviews is geschreven door bevriende ET-healers, die vaak door Katz zelf zijn ‘opgeleid’.

De Israëliër doet zijn sessies op verschillende plaatsen. Emanuel bezoekt hem twee keer, in Eindhoven en Nieuwegein. Ook is er telefonisch contact. ‘Helaas is het nog niet weg, maar ik hoop door middel van een nieuwe sessie weer een stapje dichterbij te zijn’, schrijft Emanuel als hij de tweede en laatste afspraak met Katz maakt. Die houdt de boot niet af, en nodigt hem uit voor een sessie van 50 minuten, à 90 euro. Emanuel moet voorafgaand aan de healing zo veel mogelijk water drinken, en niet te veel eten. Dat zal hem ‘ten gunste zijn’.

'Special skills’

Wat Emanuel en Katz tijdens de sessies bespraken, weet moeder Liz niet. Hield de healer haar zoon af van de reguliere zorg, sprak hij zich uit tegen de diagnose van zijn behandelend artsen dat hij schizofreen en psychotisch was, raadde hij hem af zijn medicatie te nemen? Wat Liz in ieder geval weet: ,,Katz vertelde Emanuel dat hij ‘special skills’ had. Hij gaf hem de bevestiging dat het klopte, van die aliens. ‘Meneer Katz heeft het gevoeld en het is heel groot wat er zit’, zei Emanuel. Mede door deze bevestiging heeft hij altijd geweigerd medicatie te gebruiken. Hij had toch immers geen psychose?’’

Katz meldt wel op zijn website artsen en andere medische behandelaars ‘in hoge mate te respec­teren’. Hij staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Liz snapt niet dat iemand die in buitenaardse wezens gelooft in Nederland überhaupt behandelingen mag aanbieden: ,,Hoe kan het dat zo’n man gewoon actief kan zijn? Hoeveel jongeren zijn er wel niet die verward zijn? Ga een beetje googelen en je komt in een mum van tijd bij zo iemand terecht.’’

Ze heeft haar verhaal verteld bij de de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Openbaar Ministerie (OM). Het OM zegt niks voor haar te kunnen doen. De IGJ onderzoekt de melding en heeft Katz uitgenodigd voor een gesprek. ,,Hij was niet bij ons bekend’’, zegt woordvoerder Margreeth Fernhout.

Vrij spel

In Nederland hebben alternatieve behandelaars redelijk vrij spel, behalve als hun zorg leidt tot schade aan de gezondheid van hun cliënt, of een aanmerkelijke kans daarop. ,,Iedereen mag zich wenden tot degene bij wie hij zijn heil wil halen’’, zegt Fernhout. ,,Ook als men gelooft in buitenaardse wezens.’’ Alleen in ‘evident gevaarlijke’ situaties zal de Inspectie ingrijpen. Of daar bij Chagai Katz sprake van is, wordt nu door de IGJ onderzocht.

Een maand na zijn laatste bezoek aan Katz wordt Emanuel in november 2017 voor de laatste keer gedwongen opgenomen. Na de opname gaat hij begeleid op zichzelf wonen, is het plan. Emanuel, de ooit zo gevierde student, ziet het niet zitten. Net als de mededeling dat hij waarschijnlijk voor altijd medicijnen moet slikken.

Emanuel laat zijn ouders op zaterdag 17 februari weten dat hij gaat wandelen. Hij klinkt kil, onderkoeld. ’s Avonds belt de politie, of ze langs kunnen komen. Emanuel is voor de trein gesprongen. ,,Ik heb geen psychose’’, schrijft hij op een van de laatste briefjes die hij achterlaat. De reguliere zorg kon Emanuel niet van het noodlot redden. Een team van buitenaardse wezens ook niet.

De redactie van dit artikel heeft diverse malen geprobeerd om met Chagai Katz in contact te komen. De ET-healer reageert echter niet op ons verzoek om zijn kant van het verhaal te vertellen.

Top