Hoe groter de leningen, hoe groter de geldberg; George van Houts en Ad Broere

geldboomOns Geld, zoals dat nu bestaat is inmiddels 3 eeuwen oud. Het ontstond vanuit de behoefte van de adel en geestelijkheid om hun oorlogen en levensstijl te kunnen financieren. Als onderpand werden de burgers gebruikt die belasting moesten betaalden. Het geld dat men nodig had voor de oorlogvoering kwam van de bankiers, maar werden betaald door de burgers.Het bankieren is altijd geheimzinnig geweest. Niemand vroeg zich ooit af waar het geld van de bankiers vandaan kwam en waar de waarde op gebaseerd was. Geld en schuld zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ca. 94% van het geld is gebaseerd op schuld. 6% is chartaal, ofwel wettelijk geld. Die 6% is gefiatteerd geld waar toestemming voor is om het te creƫren, 94% van het geld is digitaal geld en niet meer dan een vordering die de klant op de bank heeft op chartaal geld. Het huidige chartaal geld zijn onze bankbiljetten en munten die in omloop zijn. De bank geeft dus de klant een claim op het wettelijke geld. Daarom is het opmerkelijk dat wereldwijd het chartale geld moet gaan verdwijnen.

George van Houts is bestuurslid van de stichting Ons Geld, dat zich sterk maakt voor de geldstelsel hervorming. Bekend is hij vooral als acteur en schrijver van de theatergroep De Verleiders.
Ad Broere is econoom schrijver van het boek "Geld komt uit het niets", goede vriend en belangrijke inspirator voor Van Houts.

 

Top