Lilian Ferru in gesprek met Jan van Delden: Vrij zijn!

Afdrukken

jan van deldenUit het archief, laat je inspireren door Jan van Delden. 

 

 

 Op Youtube legt Jan van Ddelden op een visuele en ogenschijnlijk gemakkelijke manier uit wat de drie droomstaten uit, waar jij, (jouw werkelijke Zijn), naar ‘kijkt’. Je bent niet de droom, je bent de dromer. Hoe moeilijk kan dat zijn? Ik was er klaar voor. Mijn hersens kraken, mijn verstand kan het amper bevatten, hier en daar ben ik gefrustreerd, soms moet ik ook hartelijk lachen.

Natuurlijk weet ik vanuit ‘Een Cursus in Wonderen’ dat we niet een lichaam zijn, dat de wereld die we waarnemen een illusie is, maar probeer dat ook maar eens werkelijk tot je door te laten dringen. Ik snap het en ook weer niet. Toch lukt het Jan na de nodige uitleg om een besef te doen ontstaan dat wij in het ZIJN totaal vrij zijn. Toen het kwartje viel werd ik overspoeld door vreugde.

Het interview heb ik tot laat in de nacht gemonteerd. Zoals altijd: als ik eenmaal begin, kan ik niet meer ophouden. Maar ja, als je met Jan naar bed gaat, dreunt het verhaal gewoon door. Ik droomde dat ik in een kasteel was, waar van alles en nog wat gebeurde. Iets in mij wist dat mijn bewustzijn hierna keek. ‘Ah’, dacht ik, ‘dit is de droomstaat’. Toen ik vanochtend wakker werd realiseerde ik mij: ‘Hey, dit is ook een droomstaat’. En waar was ik de tussentijd toen ik mij van helemaal niets bewust was? Juist ja: in de droomloze staat. Klinkt dit ingewikkeld? In eerste instantie wel, maar plotseling is er de afstand tussen ‘ik’ en wat ik ‘zie’. Dat is dan een ‘Aha-erlebnis.’

Er is een gebied waar ik volledig onkwetsbaar in het licht van liefde ben. Het pure Zijn. Laat je inspireren door dit sprankelende, krakende, en ook humoristische gesprek waar ik voeling krijg met een wijsheid zo groots, dat ik alleen maar blij kan zijn dat ik dit jou mag aanbieden.

Liefs, Lilian