Heb je wel eens aan gember gedacht?

gemberGember is een ondergrondse wortelstok die diverse toepassingsmogelijkheden heeft. Gember wordt vaak als een keukenkruid gebruikt, maar het heeft uiteraard ook brede medische/therapeutische eigenschappen. Gember bevat verschillende stoffen en belangrijke bouwstoffen. De belangrijkste bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Dankzij deze drie betoverende bouwstoffen is de gember een zeer krachtige antioxidant. Daarnaast bevat gember diverse vitamines zoals vitamine B1, B2, B6, C en natuurlijk water, eiwitten, koolhydraten, vezels en mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, het is super gezond en kan in de keuken op talloze manieren worden gebruikt! Hieronder zijn de 10 voordelen van gember weergeven.

 

Gember tegen misselijkheid

Gingerol in gember is een bio-actieve stofje dat helpt tegen klachten zoals misselijkheid, braken en reisziekte. Dit bijzonder stofje helpt tevens tegen misselijkheid na een operatie, misselijkheid tijdens chemotherapie behandelingen en misselijkheid bij dyspepsie (verstoring van het spijsverteringstelsel).

Gember bij regulatie van bloedsuikerglucose

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gember een anti-diabetisch effect heeft. Gember verbetert voornamelijk de afgifte en werking van insuline en de insulinegevoeligheid. Gember blijkt met behulp van het eiwit “GLUT4” in staat te zijn om de opname van glucose naar spier- en vetcellen te verhogen. Hierdoor wordt de spiercel voorzien van extra glucose dat wellicht verbruikt (verbrand) kan worden, ofwel omgezet in energie reserve (spierglycogeen), gelijklopend hiermee zal de bloedsuikerspiegel meteen dalen.

Anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen

Gember heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen. Door het consumeren van gember kan om als voorbeeld te noemen je griep sneller genezen. Tevens is het aangetoond dat gember de groei van heliobacter pylori remt. De heliobacter pylori is een bacterie die bij de mens in de maag voorkomt. Deze bacterie kan bij sommige mensen maagkanker veroorzaken. Er zijn nog een aantal andere bacteriën die gevoelig zijn voor gember.

 

Gember tegen pijn

Gember heeft zijn scherpe smaak te danken aan de stof shogaol. Deze stof helpt goed tegen de fysieke en mentale pijn. Daarom wordt gember bij verschillende ziekten met pijn zoals migraine, spierpijn, artrose en griep gebruikt.

Gember voor een gezonde spijsvertering

Gember stimuleert de alvleesklier voor de productie van verschillende enzymen. Hierdoor zal de spijsvertering enorm worden bevordert, en bovendien zorgt dit voor een snelle opname van diverse voedingsstoffen. Daarnaast verhoogt gember de maagcontracties (samentrekking) waardoor de maaginhoud sneller naar de darmen vloeit. Vaak wordt het ook toegepast tegen opgeblazen gevoel en winderigheid.

Gember voor het verbeteren van geheugen

Gember is goed om het geheugen te verbeteren. Van oudsher wordt het ook gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Een extract van gember (400 en 800 mg) blijkt in een onderzoek een positief effect te hebben op de concentratie en het denkvermogen van gezonde vrouwen van middelbare leeftijd.

Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer

Studies tonen aan dat gember een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer is. Daarom wordt gember vaak toegepast bij een ontsteking.

Gember tegen trombosevorming

Gember verdunt het bloed, hierdoor wordt de vorming van trombose geremd. Als gevolg daarvan zal de kans op hartinfarct, beroerte, longembolie, trombosebeen etc. worden afgenomen. Gember heeft tevens een verwarmend effect en het stimuleert de bloedcirculatie.

Gember tegen kanker

Door de anti-oxidatieve eigenschappen van gember helpt het regelmatige consumptie van gember ter preventie van verschillende soorten kanker, waaronder longkanker, pancreaskanker, prostaatkanker, ovariakanker, colonkanker, borstkanker en huidkanker.

Cholesterolverlagend en toename energieverbruik

Gember is cholesterolverlagend, hierdoor neemt het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten af. Daarnaast verhoogt gember calorieverbruik. Op die manier helpt gember bij het afvallen.

Wanneer gember vermijden?

  • Mensen met galstenen kunnen gember beter vermijden.
  • Gember mag wel tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken gebruikt worden, echter wordt langdurig gebruik van gember tijdens de zwangerschap afgeraden.
  • Gember niet op een lege maag innemen, dit kan brandend maagzuur veroorzaken.
  • Gelijktijdige inname van gember en bepaalde bloedverdunners wordt afgeraden

Bron: http://gezond10.nl/

Top