Hou je hersens gezond

gezondheid10Willen we met gezonde brains oud worden, dan is het van primair belang om de hersenen in conditie te houden en de overdracht tussen neurotransmitters te optimaliseren. Vetzuren hebben hierin een essentiële rol. Vetzuren zijn de bouwstenen van de celwanden.

 

De droge massa van de hersenen bestaat voor tweederde uit vet. En de bouwstoffen hiervoor zijn de vetten in onze voeding. Je bent wat je eet, kun je heel letterlijk nemen dus.

Verzadigd is slecht, onverzadigd is goed. Of niet?

Nee! Daar kun je je flink in vergissen. We hebben vaak gehoord dat verzadigde vetten slecht zijn, maar dat is inmiddels achterhaald.

Verzadigde vetten zorgen voor structuur en stevigheid in de hersencelwanden en beschermen de werking van de onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten zorgen voor de vloeibaarheid en flexibiliteit van de membranen. Dit is belangrijk want er moeten stoffen in en uit de cel kunnen. Het is een levend geheel. Voedingsstoffen en zuurstof erin, afvalstoffen en CO2 eruit. Maar ook het ontvangen van neurotransmitters en het daarop kunnen reageren is afhankelijk van de mate waarin de cel een boodschap kan ontvangen. Verzadigde en onverzadigde vetzuren werken dus samen in het lichaam.

Onverzadigde vetzuren zijn linoleenzuur en alfa-linoleenzuur en de vetzuren die het lichaam hier zelf uit maakt, zijn: CLA, GLA, DHA en EPA. GLA en CLA zijn omega-6 vetzuren. DHA en EPA zijn omega-3 vetzuren.

Vis eten beschermt

EPA en DHA zijn omega-3 vetzuren die met name in visolie voorkomen. Deze omega-3 vetzuren blijven heel makkelijk vloeibaar en helpen zo voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol gaat samenklonteren. EPA beschermt tegen aandoeningen van de bloedvaten. DHA houdt de celstructuur in stand en verhoogt het niveau van de neurotransmitter acetylcholine. Ze werken positief op de doorlaatbaarheid van de hersencelmembraan. Dit draagt bij aan een betere communicatie tussen hersencellen onderling. Het lichaam kan DHA en EPA vormen uit andere omega-3 vetzuren maar de omzetting is niet efficiënt.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar visconsumptie in relatie tot de hersenfunctie en het op latere leeftijd krijgen van de ziekte van Alzheimer. Deze onderzoeken laten zien dat bij mensen, die regelmatig (een of meer keren per week) vis eten, de kans op de ziekte van Alzheimer tot 60% kleiner is dan bij mensen die nooit of zelden vis eten.

Depressie komt veel voor bij mensen met dementie. Visolie werkt tevens antidepressief. Consumptie van visolie verhoogt namelijk de productie van de neurotransmitter dopamine in het emotionele brein waardoor de stemming verbeterd.

Ook zijn vetzuren erg belangrijk voor gezonde bloedvaten en het voorkomen van atherosclerose en daarmee vasculaire dementie. Lees hier meer.

Ranzig

Vetten worden ranzig. In de keuken proef je dat aan je flesje olie als je dat te lang laat staan. Het vet is dan geoxideerd. Maar je hersenen bestaan voor twee derde uit vet. Daar komt zuurstof bij. Je hersenen kunnen dus ook oxideren en letterlijk ranzig worden. Dat klinkt ...... . Juist ja. Wat tegen doen dus!

Vitamine C en E

Vetten kunnen oxideren. In de keuken herkennen we dit aan het ranzig worden van oliën en vetten. Voor onze hersenen, die voor een groot gedeelte uit vetten bestaan, bestaat eveneens het risico op oxidatie. Vitamine E werkt als vetoplosbare antioxidant in de hersenen en kan hier vrije radicalen wegvangen. De vitamineconcentraties in het bloed en liquor blijken bij Alzheimerpatiënten extreem laag te zijn. Vitamine C (ascorbaat) en E (tocoferolenmix) verhogen deze gehaltes. Alleen de combinatie tussen vitamine C en E beschermt tegen de oxidatie van lipoproteïnen. Vitamine C heeft daarnaast een beschermend effect tegen vasculaire dementie omdat het de vaatwanden beschermt. Het zorgt dat het collageen in de vaatwanden niet aangetast wordt.

Liponzuur

Liponzuur is een voedingsstof die als antioxidant en co-enzym betrokken is bij tal van lichaamsprocessen. Het herstelt andere antioxidanten zoals SOD, co-enzym Q10, glutathion, vitamine C en vitamine E zodat zij opnieuw hun functie als antioxidant in het lichaam kunnen vervullen. Liponzuur kan de bloed-hersenbarrière gemakkelijk passeren en heeft dan ook een belangrijke werking in de hersenen. Uit een meta-studie komt de combinatie van vitamine E met Liponzuur als een koppel dat elkaar werking flink versterkt en dat zeer effectief om vrije radicalen onschadelijk te maken.

Ons lichaam kan zelf liponzuur aanmaken, maar de productie vermindert bij het ouder worden. Liponzuur komt helaas weinig in onze voeding voor.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn stabiele vetten die niet oxideren. Ze beschermen de functie van de onverzadigde vetten. Het is dus vreselijk belangrijk om je niet alleen op de vis en plantaardige oliën te storten maar om daarnaast ook minstens zo veel gezonde dierlijke verzadigde vetten te eten. 

 

Bron:www.healingfoods.nl

Top