Zo word je 100 jaar met gezond eten, Blue Zones

Afdrukken

knoflook1Iedereen wil ouder worden met gratie, en maar zo weinigen lukt dat. Al komen er elk jaar meer fitte tachtigers en negentigers en zelfs honderdjarigen bij. Onderzoek in de Blue Zones liet zien dat naast hechte sociale banden en beweeglijk leven, voeding daarbij een zeer grote rol speelt.

 

Blue Zones zijn gebieden op aarde waar mensen uitzonderlijk oud worden. Volgens onderzoeker Dan Buettner, auteur van diverse Blue Zones boeken, is maar zo’n kwart van je leeftijd genetisch bepaald. De overige driekwart bepaal je zelf…met je voeding en leefwijze. Een tip van de sluier: eet vooral plantaardig en vers voedsel.

 

Eten in de Blue Zones: knollen, kolen, noten, vis en peulen

whologwhy  lunch op okinawa

Die vier zijn de dingen die op het bord liggen hierboven. Het is een typische lunch op de eilanden van Okinawa (Japan), waar zoveel kerngezonde bejaarden wonen. Over vis en kool verderop meer. Maar knollen, peulen, noten en zaden ontbreken nergens in de Blue Zones. Zij bevatten de geconcentreerde levenskracht van planten die nog moeten groeien. Eigenlijk eet je de ongeboren vruchten met alle goeds dat de moederplant haar nakomelingen meegeeft.

Moeder Natuur geeft ook dingen mee om te voorkomen dat het nageslacht niet direct verloren gaat: tannines, saponinen en fytinezuur kunnen dieren slecht verteren en maakt hen afkerig van al te veel geknaag. Knollen kun je in reepjes gesneden roerbakken of gewoon gaar koken, peulvruchten moeten vooraf goed geweekt worden en het water afgegoten en daarna door en door gaar gekookt. Idealiter worden noten en zaden eerst geweekt en dan geroosterd, maar met alleen roosteren kom je ook een eind.

 

Waar je ook het menu bekijkt van mensen wereldwijd die een haast raadselachtig hoge leeftijd bereikten, altijd neemt tenminste één van deze vier een belangrijke plaats in op het bord. Vergeet daarnaast ook groene groenten, knoflook en koolsoorten niet.

Bron: http://www.hetkanwel.net