Tips om los te laten wat anderen van je vinden

Afdrukken

kinderen gelukkig 1140Tips om los te laten wat anderen van je vinden

 

 

 

 

Veel hooggevoelige mensen zijn sterk gericht op anderen en wat die anderen zouden kunnen denken, vinden of voelen. Misschien ben je bang voor oordelen van anderen en probeer je alles zo goed mogelijk te doen om oordelen te voorkomen. Of laat je je bij het maken van keuzes beïnvloeden door wat anderen van die keuzes zouden kunnen vinden. Of misschien heb je juist het gevoel dat je problemen van de ander voor hem of haar moet oplossen en vind je het moeilijk de problemen van de ander bij de ander te laten.

Als je graag je eigen pad wilt lopen en meer vanuit je hart wilt leven, helpt het als je die gerichtheid op ‘de ander’ een beetje los kunt laten. Hier zijn 4 tips en reminders om je daarbij te helpen:

1) De reactie van de ander heeft weinig met jou te maken

Als we door iets geraakt worden (ons boos, bang of verdrietig voelen) heeft dat meestal niet zozeer met de situatie zelf te maken. Het heeft te maken met wat die situatie in ons oproept en waar het ons (vaak onbewust) aan doet herinneren.

Een voorbeeld: je bent niet boos op je collega omdat die kritiek heeft op je werk, maar de kritiek van je collega herinnert je aan die keer dat je kleuterjuf jouw met zorg gemaakte tekening niet goed genoeg vond. Je voelt weer de boosheid, de onmacht, de emoties van toen.

Als je je dat niet bewust bent, denk je dat de huidige situatie deze emoties veroorzaakt. Maar de huidige situatie is simpelweg de trigger die iets diepers in jou geactiveerd of ‘wakker gemaakt’ heeft. Daarom kun je soms zo heftig reageren op iets wat eigenlijk niet zo wereldschokkend is.

Andersom geldt ook: als iemand emotioneel of met oordelen op jou reageert, heeft dat veel meer te maken met (het verleden van) de ander dan met jou.

2) Wat vind jij van jezelf?

Als je bang bent dat iemand een specifiek oordeel over je heeft, ga dan eens na in hoeverre jij dat oordeel eigenlijk diep van binnen over jezelf hebt.

Als je bijvoorbeeld bang bent dat iemand je lui vindt, vraag jezelf dan: