Kun je jezelf jonger en gezonder denken?

makeupHet is al weer een tijd geleden dat de BBC een experiment van Harvard psycholoog Ellen Langer uitzond.

Zes bejaarden werden samen in een huis gezet dat zo was ingericht alsof het 1975 was. De tijd waarin ze op hun top waren. Doel was om te zien of het hen fysiek en mentaal jonger zou maken. En dat gebeurde ook. Hun beweeglijkheid, conditie, gezichts- en gehoorvermogen verbeterde meetbaar. Ook op geheugentests scoorden ze allemaal beter. En de effecten hielden aan; toen de BBC de deelnemers na een paar maanden weer opzocht, waren ze allemaal energieker dan voor het programma.

Op zich is het resultaat misschien niet heel verrassend, maar toch vind ik het een spectaculair experiment omdat we er nooit bij nadenken. Bij ouderen staan vaak de beperkingen centraal, niet alleen bij henzelf maar ook bij hun omgeving. Ik herken het: ik zeg regelmatig tegen mijn 87 jarige moeder, ‘blijf maar zitten ik doe het wel even.’ Ook hoeft ze geen keuzes meer te maken, dat doen de kinderen of verzorgers wel voor haar. Op deze manier vermindert de zelfredzaamheid. Onderzoekers zoals Ellen Langer laten zien dat die houding een enorme impact op het gedrag en gezondheid van ouderen heeft.

Nu niet denken, dat zie ik later dan wel weer, want let op: een verandering van mindset heeft op iedere leeftijd effect. Door positief te blijven en te denken en te doen alsof je jong bent kunnen je je fysieke en mentale leeftijd daadwerkelijk naar beneden brengen.
Top