Ronnie Gardiner Methode, zet je brein in beweging

Afdrukken

muziekDe Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

 

 

In de afgelopen jaren is in Zweden de belangstelling voor de RGM aanmerkelijk toegenomen dankzij onderzoek binnen het Karolinska Institutet, de Stockholm Stroke Association (SLSF) en Stockholm Verpleeghuis. Daarnaast is op 1 januari 2010 een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gestart naar de effecten van de RGM bij het herstel na een CVA. Publicatie van dit onderzoek, dat is uitgevoerd als onderdeel van een interdisciplinair onderzoeksprogramma onder leiding van Prof. Michael Nilsson aan de Universiteit van Gothenburg, is in juni 2017 gepubliceerd in Stroke. De samenvatting van die publicatie vindt u hier,

 

Van de RGM methode zijn geen negatieve effecten bekend. Wel zijn er vele gunstige effecten. De mate waarin men deze positieve effecten ervaart verschilt per persoon en is afhankelijk van diverse factoren, zoals leeftijd, motivatie, gezondheid en de frequentie waarmee men oefent. Verbeteringen zijn merkbaar bij kinderen, volwassenen en ouderen, bij zieke en gezonde mensen.

De mogelijke effecten van RGM:

Hieronder een afbeelding van het brein terwijl het geen muziek hoort en terwijl er wel muziek klinkt. U ziet dat het brein veel actiever is wanneer er muziek klinkt!

Het brein met en zonder muziek

Meer informatie:https://rgm-nederland.nl/site/home

Zoek je een therapeut? In Limburg start binnenkort een groep

http://cimus.nl/