Hoe gelukkig zijn je gezonder kan maken

Afdrukken

happy6Geluk is de zin en het doel van het leven, de bestemming van het menselijke bestaan.”

 

Aristoteles, de Griekse filosoof uit de oudheid, gebruikte deze woorden meer dan 2000 jaar geleden en ze zijn vandaag de dag nog steeds van toepassing. Geluk is een breed begrip, dat de ervaring beschrijft van positieve emoties, zoals vreugde, tevredenheid en voldoening. Uit onderzoek blijkt dat wie gelukkiger is zich niet alleen beter voelt – het kan ook tal van gunstige gezondheidseffecten met zich meebrengen.

Bevordert een gezonde leefstijl
Gelukkig zijn bevordert een reeks leefstijlgewoontes die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Gelukkige mensen eten vaak gezonder, ze nemen meer fruit, groentes en volkorengranen (12). Een studie met meer dan 7000 volwassen deelnemers wees uit dat de kans om meer vers fruit en groenten te eten bij degenen die zich psychisch goed voelden 47% hoger was dan bij hun minder positieve tegenhangers (3). Er blijkt een consequent verband te zijn tussen een voedingspatroon met veel groenten en fruit en een reeks gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op diabetes, beroertes en hartziektes (456). Uit dezelfde studie met 7000 deelnemers bleek dat de kans dat mensen die zich positief gestemd voelden ook fysiek actiever waren (met 10 of meer uur per week lichaamsbeweging) 33% hoger lag dan bij hun meer negatieve tegenhangers (3). Regelmatige fysieke activiteit draagt bij aan de botopbouw, verhoging van het energieniveau, vermindering van lichaamsvet en een lagere bloeddruk (789). Sterker nog, gelukkiger zijn kan ook de slaap helpen verbeteren, wat belangrijk is voor de concentratie, productiviteit, lichamelijke prestaties en het behoud van een gezond gewicht (101112). Uit een studie met meer dan 700 volwassenen bleek dat slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen of met doorslapen, 47% meer voorkwamen bij degenen met een laag niveau van psychisch welbevinden (13). Uit een review van 44 studies uit 2016 bleek echter dat er weliswaar een link lijkt te zijn tussen een gevoel van welbevinden en betere slaapuitkomsten, maar dat er meer onderzoek uit goed opgezette studies nodig is om de samenhang te bevestigen (14).

Kortom: Gelukkig zijn kan bijdragen aan een gezonde leefstijl. Studies wijzen uit dat mensen die zich gelukkiger voelen ook vaker gezonder eten en meer aan lichaamsbeweging doen.

Bron:www.ahealthylife.nl/