Vijf tips om energiek te blijven

Afdrukken

gezondheid7We hebben het allemaal druk, er is altijd veel te doen. Sommige mensen blijven daar energiek bij. Anderen raken opgebrand en houden geen energie over.

 

Wil je volop aan de slag blijven en je daar ook nog lekker bij voelen? Gebruik dan deze vijf tips om na de vakantie energiek te blijven en een burn-out te voorkomen:

1. Hou bij wat je gedaan hebt

Mensen zijn van nature geneigd om te kijken naar wat ze nog te doen hebben. Dat is prima, zo kom je vooruit. Maar het kan ook erg vermoeiend zijn wanneer je lijst met acties maar niet korter lijkt te worden.

Hou daarom een tijdje een ‘things done’ lijst bij, ook wel een tadaa-lijst genoemd. Tadaa is het gevoel wat je hebt als je weer een taak hebt afgerond. Zo zie je wat je al bereikt hebt. En dat is meer dan je denkt, want je vergeet vaak snel wat je al hebt gedaan. Je bent veel productiever dan je denkt.

2. Maak elke dag iets af

Iets afronden geeft een fijn gevoel. Je hebt iets bereikt. Je hebt niet alleen losse taken gedaan, maar ook iets afgemaakt.

Zorg dat je elke dag iets af kunt ronden. Dat kan door projecten in kleinere stukken op te delen. Heb je weer een hoofdstuk in dat rapport geschreven? Dan heb je iets afgerond. Is een onderdeel van het programma klaar? Dan is er weer iets gereed. Zelfs bloggen of tweeten kun je voor de dag afsluiten.

En vergeet natuurlijk niet je dag af te ronden: inventariseer wat je gedaan hebt, ruim je bureau op en maak je to do-lijst voor de volgende dag. Zo kun je met een opgeruimd gevoel naar huis.

3. Singletask

Als je alles door elkaar doet, doe je eigenlijk niets goed. En de kans is groot dat je niets afmaakt. Veel mensen denken dat ze kunnen multitasken, maar in werkelijkheid ben je steeds heen en weer aan het switchen tussen 2 taken. En dat kost tijd en energie. Als je ergens moe van wordt, dan is het wel multitasken. Het gaat ook nog eens ten koste van de kwaliteit van je werk. Als je belt en autorijdt, dan functioneer je nog slechter dan wanneer je dronken achter het stuur zit. Zo slecht zijn we in multitasken.

4. Doe je belangrijke taken eerst

Kies elke dag wat het belangrijkste is om te doen. Hoeveel taken je ook hebt, er is altijd één het meest belangrijk. Als ze allemaal even belangrijk zijn, maak dan toch een keuze, anders bestaat de kans dat je alles door elkaar doet en niets afrondt.

Kies per dag maximaal 3 meest belangrijke taken en begin daar je dag mee. Tel daarbij ook afspraken mee.

Het gaat er niet om dat je alleen maar die drie taken doet, natuurlijk heb je meer te doen. Het gaat er om dat je begint met je belangrijkste taken. Zo heb je die in elk geval gedaan.

5. Zorg voor voldoende pauzes

Als je het heel druk hebt, lijken pauzes misschien tijdverspilling, maar dat is schijn. Pauzes zijn essentieel. Als je even afstand neemt van je werk, kun je daarna weer beter bepalen wat belangrijk is. Bovendien ben je na een pauze weer veel productiever.

Niemand kan 8 uur per dag met focus werken. Wissel daarom geconcentreerd werken af met onderbrekingen. Ga even naar buiten (ook als je niet rookt), haal koffie voor iedereen, maak een praatje.

Kies één van deze tips om uit te proberen, doe ze niet allemaal, want dan raak je misschien weer gestresst van alle acties die juist bedoeld zijn voor meer ontspanning.