San Francisco Airport verkoopt geen plastic flesjes meer

aardbol4Het vliegveld van San Francisco wil in 2021 compleet zero waste zijn.

 

 

In dat kader gaat de verkoop van water in wegwerpflessen in de ban. Vanaf deze week mogen verkopers op de luchthaven hun water alleen nog maar aanbieden in afbreekbare bekers of in herbruikbare flessen van bijvoorbeeld metaal of glas. Daarmee is SFO het eerste vliegveld ter wereld dat het probleem van de plastic flesjes aanpakt. In 2011 haalde het vliegveld ook al het nieuws door overal drinkwaterpunten te installeren waar je je eigen flesjes kan bijvullen. In die tijd nog een unicum in Amerika.

Plastic rietjes, roerstaafjes en tandenstokers

Het verbod op de verkoop van plastic flesjes op de luchthaven komt ruim een maand nadat San Francisco wegwerpplastic rietjes officieel in de ban deed. In de hele stad mogen restaurants geen rietjes, tandenstokers en roerstaafjes van wegwerpplastic meer aanbieden aan hun klanten. Ook wegwerpproducten als papieren servetten, suikerzakjes of eetstokjes mogen alleen nog op verzoek worden geleverd en in bescheiden hoeveelheden. Geen onnodige maatregel, want bij de gemiddelde sandwich krijg je in Amerika minimaal 10 servetten geleverd, is mijn ervaring.

Plastic tasjes

In de Verenigde Staten loopt Californië behoorlijk voorop door als eerste staat plastic tasjes in de ban te doen. Een voorbeeld dat nog maar door weinig staten is opgevolgd trouwens. Gelukkig zijn er al wel meer dan 90 landen, die het plastic tasje in de ban hebben gedaan, waarbij Afrika behoorlijk vooroploopt.

Zwerfafval

Vanaf 2021 komt er in de EU een algeheel verbod op wegwerpplastic rietjes, borden en bestek. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder dit verbod. Bovendien moeten de makers van sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en

drankverpakkingen gaan betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval. Ook Canada doet wegwerpplastic in de ban vanaf 2021, daarbij geïnspireerd door het besluit van de EU, zo zei de Canadese premier Justin Trudeau bij de bekendmaking.

Plasticvrij dorp

In Groot-Brittannië is er zelfs al een hele stad, die plasticvrij is. De kustplaats Penzance besloot – na het zien van de film Blue Planet II – om al het plastic in de ban te doen. De bewoners kiezen ervoor om alleen nog spullen te kopen zonder plastic verpakkingen en worden daarin gesteund door de middenstand. Bovendien organiseren ze regelmatig opruimsessie op het plaatselijke strand.

Penzance staat niet alleen in hun strijd tegen afval: in Japan werd Kamikatsu het eerste zero waste dorp ter wereld. Waarmee we maar willen zeggen: goed voorbeeld doet goed volgen.

Bron www.hetkanwel.nl

 

 

Top