Steeds meer scholen verkiezen meditatie boven nablijven

Afdrukken

bloemen1140Uit de praktijk blijkt dat meditatie scholieren in Amerika helpt bij de stress en druk van het schoolleven. Steeds meer scholen voegen programma’s toe waarin ze kinderen meditatie en mindfulness leren.

Om over na te denken: zou dit wereldwijd ingevoerd moeten worden als een manier om kinderen de te leren hoe ze om kunnen gaan met hun angsten, stress en zorgen uit hun thuis- en schoolsituaties? Is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met hun Zelf?

 

Ook de openbare scholen in Pittsburgh, Pennsylvania voegen zich bij het groeiende aantal vooruitstrevende opvoeders, door mindfulness toe te voegen aan het dagelijkse curriculum van scholieren. Naarmate meer mensen de gunstige resultaten van meditatie ervaren ten opzichte van wat velen aanzien voor verouderde, disciplinaire methodes, hoe meer we dit soort methodes aan zien slaan.

We weten allang dat het traditionele educatieve systeem op meerdere manieren wel wat werk kan gebruiken. Veel kinderen kampen met veel stress en druk door de eisen van het openbare schoolsysteem. Daarnaast staan kinderen ook onder druk van allerlei sociale druk vanuit school. Robert Scherrer, directeur van een schooldistrict in Pennsylvania, vertelde dat hij precies om die reden mindfulness aan het curriculum had toegevoegd.

“We wisten dat een aantal van onze leerlingen enorme hoeveelheden stress ervoeren. We wilden ze wat strategieën en technieken geven die ze konden helpen om met die stress om te gaan.”

Scholieren in de Verenigde Staten staan vaak onder nog meer stress en druk door de schietpartijen die er maar al te vaak voorkomen. Daardoor is er meer beveiliging aanwezig, zijn er meer rampoefeningen en staat de spanning constant hoog. Het lijdt geen twijfel dat meditatie de scholieren kan helpen om kalm te blijven en hopelijk zelfs helpt angsten los te laten waar ze mee kampen door al die betreurenswaardige gewelddaden.

Mediteren in plaats van nablijven

Sommige scholen proberen meditatie uit voordat ze kinderen laten nablijven om het gewenste resultaat te bereiken en om te voorkomen dat de kwestie zich herhaalt. De scholen in Pittsburgh waren niet de eersten: volgens nieuwszender NBC News was San Francisco een paar jaar geleden zeer succesvol met deze programma’s.

Het fragment hieronder komt uit een interview van NBC met de directeur van een lagere school:

“Had je er meteen al vertrouwen in, of dacht je, wat heeft dit nou weer te betekenen, meditatie?”

 “Ik dacht dat het een grapje was. Ik dacht, al dit ‘hippie’-gedoe werkte in de jaren ‘70 al niet, dus waarom zou het nu wel werken?”

Toch duurde het niet lang voordat deze sceptische school bekeerd was. Vier jaar na het invoeren van ‘Quiet Time’ in het dagelijkse schema van de lagere school, waren ze met recht trots op het resultaat: 79% minder schorsingen, aanwezigheid verhoogd naar 98,3% en schoolcijfers die gemiddeld 0,4 punten hoger lagen.

Vandaag de dag zijn er 1500 studenten en 170 medewerkers getraind in transcendentale meditatie op vier scholen. Daarbij hoort ook Burton High, dat vroeger bekend stond als een gewelddadige probleemschool.

De directeur van Burton High, Bill Kappenhaggen, leek het eerst geen goed idee om tijd uit het academische schema van zijn leerlingen te halen, dus verlengde hij de schooldagen met een half uur om tijd te maken voor meditatie. Ondertussen maakt hij zich daar geen zorgen meer over, want de school heeft 75% minder schorsingen en heeft een indrukwekkende sprong gemaakt van onderaan de academische ranglijst naar een terechte plek boven het gemiddelde.

Een aantal scholieren van Burton High legden uit wat de nieuwe oefeningen voor ze betekenen:

Het maakt je bewuster van je acties”, vertelde een meisje.

Het brengt je naar dat niveau van ‘rust’’, legde een jongen uit.

Een derde student onthulde dat meditatie hem ook hielp bij zijn aanhoudende woede: ‘Vóór de meditaties wilde ik om de een of andere reden altijd maar met iedereen vechten.

In een afsluitend interview werd schooldirecteur Kappenhaggen gevraagd of hij denkt dat meditatie iets kan doen aan het geweld en de stress buiten school om, waarop hij antwoorde: ‘Nee, dat denk ik niet, maar ik geloof wel dat het invloed heeft op de manier waarop studenten omgaan met het geweld, het trauma en de stress van het dagelijks leven.’

Verandering volgt op bewustwording

Het lijkt erop dat we eindelijk kunnen accepteren dat onze oude manieren van doen, waaronder die in het openbare schoolsysteem, gewoonweg niet meer voldoen. Weg met het oude, het is tijd om het nieuwe aan te pakken. Hopelijk blijft dit alternatief om scholieren mindfulness aan te leren zich verspreiden, zodat deze kinderen de hulpmiddelen aangereikt krijgen waarmee ze hun potentie kunnen aanboren en een gezonde gemoedstoestand kunnen behouden.

Bron: www.nieuwetijdskind.com