De herfst is begonnen

herfst2De herfst is begonnen en is overal om ons heen. De bladeren die van de bomen vallen, net zoals de dennenappels, beukenootjes, kastanjes en nog veel meer.

 

 

Tijdens mijn wandeling ruik ik de herfstgeur en zie ik de prachtige kleuren om mij heen. Eerlijk gezegd had ik dit keer een beetje moeite met de overgang van de zomer naar de herfst. Ik merkte aan mezelf dat ik mezelf  ertegen verzette dat de dagen korter worden doordat het vroeger donker is. Toen ik dit inzag liet ik het los en besefte dat ieder seizoen zijn mooie en minder mooie kanten heeft.

We hebben geboft met deze geweldige zomer die ons volop zon gaf. De avonden buitenshuis of op mijn balkonnetje worden avonden in de woonkamer met de kaarsjes aan, dat geeft toch ook wel weer een gezellig gevoel.Het zonlicht zorgde ervoor dat veel mensen buiten leefden in de tuin, op het balkon of in het park vele genoten door met elkaar te barbecue├źn of samen te zijn en eten.

Het zonnetje gaf mij energie maakte mij blij de zon lokte mij naar buiten deed mij leven en liet mij de schoonheid van het seizoen zien. Geurige bloemen prachtige vlinders, mooie wandelingen en vele foto's hebben herinneringen gemaakt van deze zomer.

 

Nu de herfst er is komt er rust na een periode van veel en lang buiten zijn.Net zoals Moeder Natuur die zich nu naar binnen keert en zich voorbereid op de herfst en daarna op de winter weet zij dat de natuur haar eigen natuurlijke ritme heeft. Geen enkele boom, plant, struik, bloem, paddenstoel vergist zich alles verloopt volgens de natuurwet. Bomen laten hun bladeren vallen, alles wat uitbundig gebloeid heeft, heeft nu zaden gevormd de zaden laten los wanneer de tijd daar is, het voorbereiden van de winterslaap is in gang gezet. De paddenstoelen komen nu uit de grond, zo is de cyclus. Ik zie en voel om mij heen dat er mensen zijn die moeite hebben met de omschakeling net als ik had.

 

Het is algemeen bekend dat als de blaadjes van de bomen vallen mensen last kunnen hebben van een herfstdip. Doordat het kouder, natter en donkerder wordt en omdat je minder actief bent. Toch heeft dit alles een bedoeling de natuur is een spiegel voor ons eerst heeft ze alles in volle bloei laten komen heeft ook zij genoten van de zon, de warmte en het licht. Vertrouwde ze erop dat er genoeg water zou vallen om tot volle bloei te komen en heeft zij zich aangepast toen de regen weg bleef. Doordat de natuur zich nu naar binnen keert is zij een voorbeeld voor ons. Tijd voor reflectie dus.

 

Je hebt bijvoorbeeld nu meer tijd om zelf onderzoek te doen. Zijn er emotionele zaken die je vasthoudt? Ook negatieve energie en kwesties die al voorbij zijn en geen nut meer hebben mag je loslaten. Dit proces is niet altijd even makkelijk omdat dit gepaard kan gaan met onzekerheid of angst. Zolang de zon schijnt kun je het vakantiegevoel en een lange leve de lol gevoel hebben. De herfst doet je beseffen dat alles in een langzamer tempo mag gaan. Je kunt de herfst ook omhelzen door je huis op te ruimen dingen weg te doen die je niet meer wil zo maak je vanzelf je hoofd weer leeg en laat je gepieker los.

Als je verdriet hebt, verstop of onderdruk het dan niet zoek een manier om het te uiten. Heb je behoefte om te schilderen, schilder dan, heb je behoefte om erover te praten praat dan. Vind je het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten onderneem dan actie. Zo komt er weer ruimte voor positieve nieuwe dingen en verminder je de kans op een herfstdip.

 

Ik besef dat ik zelf degene ben die de verantwoording voor mijn eigen leven moet nemen, dat ik er zelf wat van mag maken of het nu zomer, herfst, winter of lente is.Ga met mensen om die je blij en aan het lachen maken en waar je energie van krijg.

Besteed extra aandacht aan jezelf, neem eens een voetenbadje, of een gezichtsmasker, of laat je verwennen door een schoonheidsspecialiste, neem dansles of schrijf je in bij een koor. Kom uit je comfort zone en omarm de herfst.

Vier het leven lief mens het leven is het waard.

 

Liefs Helen.

 

Instagram:helenvanloenen1.

Top