Zo word je een optimist...

optimismeOptimisten leven langer. En van een positieve kijk op het leven word je gelukkiger, gezonder en succesvoller. Het lijkt een goedkope slogan, maar het wetenschappelijk bewijs is er. Optimisme is een gratis medicijn. Verkrijgbaar zonder voorschrift.

 

De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman ontdekte dat optimisten ongeveer 7,5 jaar langer leven dan pessimisten. Een positieve ingesteldheid zou zelfs doorslaggevender zijn voor je levensverwachting dan je gewicht en het feit of je roker bent of niet. Ons immuunsysteem wordt beter beschermd door een positieve kijk op het leven. En als we dan toch ziek worden, genezen we sneller.

Een paaltje omgereden? Een pessimist is er van overtuigd dat haar auto weken in de garage zal staan. Een optimist daarentegen is het voorval ‘s anderendaags vergeten. De schuld ligt zeker niet bij de optimist, die er eerder van overtuigd is dat het paaltje in de weg stond. Met een pessimistische levenskijk geloof je al snel dat een tegenslag langdurige gevolgen zal hebben en dat het allemaal je eigen schuld is. Een pessimist grijpt dan ook sneller naar medicatie, drank of sigaretten. Een optimist leeft van hoop en een positief zelfbeeld, gaat op zoek naar gezelschap en trekt anderen aan door haar positieve ingesteldheid.

Optimisme is een gratis medicijn’, schrijft auteur Leo Bormans in zijn boek ’100 % Positivo’. Als missionaris voor het optimisme reist hij door het land en leert hij ons hoe we het leven rooskleuriger kunnen zien. Je wordt immers niet geboren met een negatieve kijk op het leven. En ook je opvoeding draagt maar in beperkte mate bij tot pessimisme of optimisme. Volgens Leo Bormans kan je leren een optimist te worden. Wij geven je alvast tien tips.

Tip 1: kus! Last van een ochtendhumeur? Weet dan dat het eigenlijk allemaal tussen je twee oren zit. Je krijgt elke morgen de kans om zelf te bepalen of jij je dag goed gehumeurd wil starten of niet. Met een beetje moeite word jij ook ‘s morgens een leuk mens. Je hoeft enkel je collega’s een ‘goedemorgen’ te wensen. Je zal snel merken dat je krijgt wat je geeft; een aangename begroeting en een goed humeur.

Vergeet niet je partner te kussen voor je de dag instapt, want ook kussen helpt je gelukkiger te worden. Een tip voor je partner: mannen die hun vrouw kussen voor ze naar het werk gaan, blijken vijf jaar langer te leven dan mannen die dit niet doen.

Tip 2: noem jezelf een optimist Als jij jezelf vaak genoeg vertelt dat je de lotto zal winnen, begin je elke week mee te spelen en vergroot je je kansen om ooit echt te winnen. Als je ergens in gelooft, gedraag jij je zo dat je je eigen geluk kan beïnvloeden.

Dat geldt ook voor optimisme. Noem jezelf een optimist en je zal je er al snel één voelen. Leg de lat hoog genoeg. Realisten worden al snel pessimisten die het nog niet aan zichzelf toegeven. Probeer dan ook geen realist te worden. Iemand die zichzelf een optimist noemt, kan alleen maar gelukkiger, gezonder en succesvoller worden.

Tip 3: verander ‘moeten’ in ‘willen’ Pas je taalgebruik aan. Je moet immers niet naar de supermarkt. Je wil inkopen doen, zodat je vanavond lekker kan koken voor je gezin. Als je moeten verandert door willen, krijg je een ander, positief gevoel bij je dagelijkse activiteiten. Je leert negatieve gevoelens een positieve draai geven en je gaat je vanzelf goed voelen in wat je doet.

Tip 4: verras je collega’s Zit je hele dagen in een grijze vergaderzaal? Zorg dan voor een aangename geur of een kleurrijke foto aan de muur. Maak het jezelf aangenaam op de plaats waar je werkt of leeft. Je brengt meer tijd door met je collega’s dan met je partner. Collega’s kunnen je irriteren, je kan gaan roddelen of je kan er bewust voor kiezen het samenwerken aangenaam te maken.

Verras je collega’s met een bloemetje of wat lekkers. Doe het niet op hun verjaardag maar op een onverwacht moment. Je zal merken dat het al snel alle dagen feest wordt op kantoor!

Tip 5: maak nieuwe vrienden Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat mensen met een grote vriendengroep minder vaak ziek zijn en sneller herstellen na een operatie of ziekte. Noteer op een blaadje wie je vriendinnen zijn. Ben jij er altijd voor je vriendinnen? Investeren in een vriendschap kan al door je vriendin even te bellen of een sms te sturen en te laten weten dat je aan haar denkt.

Tip 6: omring je met lachende mensen Als je omringd wordt door zeurende en klagende mensen, kom je zelf al snel in een negatieve spiraal terecht. Ga op zoek naar mensen met positieve energie. Lachende mensen geven je een goed gevoel. Probeer elk jaar enkele nieuwe vrienden te maken. Tijd maken om nieuwe mensen te leren kennen is ook tijd maken voor jezelf. Wacht niet op de ander, maar stap op mensen toe die positieve energie met zich meedragen.

Tip 7: geef je dag een doel Plan. Structureer. Geef je dag een doel dat je ook bereiken kan, zodat je succes kan oogsten. Succes maakt gelukkig, maar je moet er wel bij stilstaan. Wees tevreden met wat je kan en beloon jezelf voor je successen. Je mag morgen gerust wat later op het werk verschijnen als je vandaag een groot project hebt afgeleverd. Maak een lijstje van dingen die je wil leren in het nieuwe jaar. Op www.43things.com kan je alvast terugvinden wie jouw dromen deelt.

Tip 8: word vrijwilliger Het is alombekend dat mensen die iets doen voor een ander gelukkiger zijn. In vrijwilligerswerk kan je nieuwe talenten ontplooien en dat uitproberen waar je in je werk de kans niet toe krijgt. Je leert nieuwe mensen kennen en wordt gewaardeerd voor de hulp die je geeft. Geen wonder dat een mens zich daar goed door gaat voelen. Op www.vrijwilligerswerk.nl vind je vast een vrijwilligersjob waar ook jij je goed door gaat voelen. En je kan natuurlijk meedoen aan Make A Difference Day.

Tip 9: maak het beste van vandaag Leef in het nu. Schrijf elke dag drie dingen neer die de moeite waard waren vandaag. Weet je er maar twee? Bel dan vanavond nog iemand op, bezoek een vriendin of neem de tijd om je kind wat voor te lezen. Na een jaar heb je een lijst van meer dan 1000 dingen die het leven de moeite waard maken. Bewaar je lijstje voor minder leuke tijden. Zo vergeet je niet hoe eenvoudig het kan zijn om gelukkig te zijn.

Tip 10: ontdek waar je vandaan komt en waar je naartoe wil Vrijheid is voor ons vanzelfsprekend. In Nederland staan we er niet bij stil dat geluk in grote mate bepaald wordt door het land waar we wonen. We klagen over wat we niet hebben en hebben het moeilijk tevreden te zijn met de vrijheid en de rijkheid waar we hier zo van mogen genieten.

Als het gras dan toch groener is op een andere plaats in de wereld, verhuis. Als je ervoor kiest om hier te blijven wonen, geniet dan. Je hebt tenslotte de keuze! 

 

Top