Waarom we narcisten zo moeilijk los kunnen laten?

narcist2Wanneer het tot je doordringt dat je partner, ex-partner, vader, moeder, vriend of vriendin een échte narcist is, is het zaak zo snel mogelijk puin te gaan ruimen en jezelf en eventuele kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen diens manipulatieve en destructieve tactieken.

 

 

Vaak is minimaal tot zelfs géén contact de enige optie, als je zelf nog een kans wilt hebben op een vervullend leven met vreugde en vrijheid. Maar het écht loslaten van narcisten blijkt nog niet altijd even makkelijk. Waarom eigenlijk?

Geen echte relatie

Een relatie met een daadwerkelijke narcist is eigenlijk geen relatie in de echte zin van het woord. Of het nu gaat om een vader, moeder, broer of zus, ex of vriend(in), de relatie is in wezen nooit gebaseerd geweest op de ingrediënten die van een verbinding een echte relatie maken: (h)erkenning van elkaar als individueel wezen met eigen behoeften en grenzen, echte waardering, onbaatzuchtige liefde, eerbied en respect.

Afhankelijkheid

Een relatie met een echte narcist is in wezen altijd een ongezonde afhankelijkheidsrelatie. De narcist heeft jou nodig hem te bewieroken, steunen, van aandacht, zorg en energie te voorzien – of te fungeren als diens schaduwprojectie en boksbal. En jij, als degene die de narcist nog ziet als échte vader, moeder, vriend(in), partner hebt de narcist nog nodig… ja, voor wat?

Schijn van liefde en veiligheid

De narcist houdt ons altijd een lokkertje voor: het kan de schijn van liefde zijn, van romantiek, van bevestiging, erkenning of vervulling buiten onszelf. Hij kan ons ook de schijn van veiligheid voorhouden: financiële veiligheid, de veiligheid van een vader, moeder, sociaal systeem of het zijn van ”de-partner-van.” Wat de aard ook is van de wortel die de narcist ons voorhoudt, deze blijkt altijd onecht en in de kern giftig.


narcisten

Giftig

Omdat een daadwerkelijke narcist jou niet ziet als volwaardig mens, maar slechts als een middel tot een doel, zal de relatie met zo iemand nooit tot waarachtige vriendschap, liefde, geluk, en vrede leiden. Sterker nog, omdat een echte narcist alleen maar bezig is de wereld en de mensen daarin tot zijn of haar hand te zetten om er zelf beter van te worden, zal elk contact vroeg of laat leiden tot het vergiftigen van je sociale omgeving.

Virus

Een echte narcist is net als een virus: hij of zij mengt zich in je andere relaties, insinueert hier, roddelt daar, laat hier weer een leugentje vallen, en fluistert daar weer een cynische opmerking of negeert – alles om er zelf beter uit te komen, desnoods ten koste van jou. Vergis je niet: een echte narcist heeft amper een ontwikkeld geweten, geen ontwikkeld hartchakra en vindt dit alles volstrekt normaal. Het is eten of gegeten worden in de wereld van de narcist.

Verlies van de illusie

Als je jaren van je leven hebt geïnvesteerd in de relatie met een narcist, is het bijzonder moeilijk en pijnlijk  om de waarheid onder ogen te zien. Vooral als het een ouder of partner betreft waar je jaren van je leven mee hebt doorgebracht. Het beeld van de goede vader, moeder of partner is iets waar we ons aan vasthouden, vaak tegen ons gevoel in, omdat we er zoveel in geïnvesteerd hebben. Dat beeld loslaten is doodeng: want dan staan we opeens met lege handen.

 

narcisten

Dood en wedergeboorte

Het doorzien van de narcist betekent in zo’n geval: het verlies van de vader, moeder, partner, broer of zus, vriend of vriendin die we dachten dat we hadden en waar we jaren in geïnvesteerd hebben. Waar we onze identiteit deels op gebouwd hebben. Waar we onze veiligheid en zelfgevoel aan ontleend hebben. Het doorzien en loslaten van de narcist is in zo’n geval tevens een grote persoonlijke omwenteling, waarin we alles, maar dan ook alles wat we op de narcist en diens illusies hebben gebouwd, moeten herzien, loslaten en opnieuw opbouwen. Het is een soort doodgaan en weer herboren worden.

Nieuw leven

Het loslaten van de narcist is vaak een proces waarin we door een persoonlijke ”donkere nacht van de ziel” gaan en onze diepste angsten en daarop gebouwde illusies onder ogen moeten zien. Het is naakt staan in het duister, en jezelf tot in alle krochten van het onderbewuste leren kennen. Het is de grootste confrontatie. Maar op de bodem van het onbewuste (en soms moeten daarvoor diep graven) vinden we altijd de diamant: ons echte, ware goddelijke Zelf.

narcisten

Goddelijke Zelf

Wanneer we alle sluiers van illusies, alle leugens, alle schijn waarin we geloofd hebben durven loslaten en ons echte, waren Zelf durven opgraven uit de puinhopen van ons verleden en de verbroken relatie met de narcist, hebben we overwonnen: dan staan we sterker dan ooit, in het licht van de waarheid en ons stralende ware Zelf. Eenmaal aan het licht gebracht, kunnen we nooit meer voor de gek worden gehouden door de trucage van de narcist: we hebben onze ware kern gevonden.

Bron: https://www.nieuwetijdskind.com

Top