Levensgenieter...blog

Afdrukken

geldboomVanaf vandaag plaatsen we artikelen van Jan van Gemeren, over genieten van het leven, rijkdom, pensioen, je eigen bedrijf starten, en zodanig beleggen dat je kunt gaan doen waar je van droomt. 

 

Mijn naam is Jan van Gemeren. Ik ben echtgenoot, vader, ondernemer, belegger, auteur, reiziger maar bovenal levensgenieter. Hiernaast ben ik getrouwd met La en we hebben een zoon, J.J. We wonen al ruim tien jaar in Thailand pal aan zee, iets ten zuiden van de bruisende badplaats Pattaya.

Mijn achtergrond

Voordat we in Thailand gingen wonen hadden we een huis in België, vlakbij de Nederlandse grens bij Eindhoven. Tijdens ons leven in Nederland en België was ik voornamelijk werkzaam in de financiële wereld. Ik begon mijn loopbaan als accountant en was daarna vooral actief in de beleggingswereld. Eerst was ik als beleggingsanalist en later als vermogensbeheerder in loondienst. Vervolgens maakte ik de sprong en begon mijn eigen bedrijf als vermogensbeheerder.

Het besluit om het vast salaris vaarwel te zeggen en een eigen bedrijf te starten bleek een goede stap. Ik kreeg meer vrijheid om mijn eigen inzichten in de praktijk toe te passen. En ook in zakelijk opzicht bleek mijn vermogensbeheerkantoor een succes. Maar een keerzijde van dit succes was dat het bedrijf enorm groeide.

Hierdoor moesten we meer en meer personeel aannemen en werd de regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alsmaar strenger. Na verloop van tijd waren we meer een boekhoudkantoor dan we bezig waren met onze kernactiviteiten en dienstverlening aan onze klanten. Dit gaf de nodige stress en werkdagen van vaak 16 uur om alles draaiende te houden.

Tegen het einde van het millennium (1998/1999) was ik rond de veertig jaar en begon ik me meer en meer af te vragen of ik dit nog wel tot aan mijn pensioen wilde doen. Was deze manier van leven wel iets wat ik echt wou? En daarnaast, kon ik dit wel volhouden naarmate ik ouder werd?

Twijfels over mijn levenswijze

Financieel gezien ging het voor de wind en alle materiële wensen van mij en mijn familie konden moeiteloos worden vervuld. Maar toch knaagde er iets van binnen. Meer en meer dwarrelende gedachten en twijfels door mijn hoofd over mijn jachtige levenswijze. Veelvuldig vroeg ik me af of ik dit jachtige bestaan nog wel wou doorzetten de komende vijfentwintig jaar tot aan mijn pensioen.

Ik deelde mijn gedachten met vrienden maar veel steun en begrip kreeg ik niet. “Wat doe je toch moeilijk Jan. Je heb een prachtig leven. Wat wil je nog meer?”

Meer? Ik wou helemaal niet meer, maar ik wou enkel een andere manier van leven. Ik had voor de buitenwereld alles wat succes uitstraalde, maar van binnen was mijn ziel leeg. Mijn leven bestond uit alleen maar werken en mijn sociale contacten bestonden enkel uit andere mensen uit de financiële sector. Zelfs tijdens de spaarzame vakanties hing ik de meeste tijd aan de telefoon om zaken te regelen en was ik nog bezig om niet het contact te verliezen met ‘mijn wereld’.

Ik wist niet hoe ik dan precies verder wou met mijn leven. Maar wat ik wel wist, was dat ik een andere weg moest inslaan om de rat race van leven om te werken en werken om te leven te doorbreken.

Definitief mijn leven te veranderen

Er moest toch een meer bevredigende manier van leven zijn, vroeg ik me herhaaldelijk af. Na vele slapeloze nachten, gesprekken met mijn vrouw en het lezen van tientallen boeken besloot ik de knoop door te hakken. Ik besliste vastberaden om een andere manier van leven te zoeken.

Dat was natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar in hoofdlijnen heb ik twee belangrijke besluiten genomen: ik ga mijn bedrijf verkopen en daarna op een wereldreis. Zodoende probeerde ik een antwoord te vinden op hoe ik mijn rat race bestaan kon omzetten naar een andere manier van leven. Een manier van leven die meer voldoening gaf en waarin ruimte was voor vrijheid en creativiteit. Kortom, ik wou weer controle over mijn eigen leven krijgen en volop kunnen genieten van het leven.

In september 2000 was alles rond met de verkoop van mijn bedrijf en een maand later ging ik op wereldreis. Mijn reis op zoek naar een betere en meer bevredigende invulling van mijn leven was eindelijk begonnen!

Een nieuwe manier van leven

Na vele omzwervingen en avonturen tijdens mijn wereldreis emigreerde ik met mijn familie twee jaar later definitief naar Thailand. Daar voelde ik me thuis, ontdekte ik een nieuwe manier van leven en herwon mijn vrijheid. Mijn ervaringen gaven me een andere levensvisie die op sommige punten wars is van de dingen die in het Westen als belangrijk worden gezien.

Deze nieuwe levenshouding leerde me bijvoorbeeld dat geld niet het belangrijkste voor mij is. Het belangrijkste voor mij is de vrijheid om keuzes te maken voor wat ik belangrijk vind en dat ik zelf een tijdstip kan kiezen om deze dingen te doen. Een echte levensgenieter houding dus!

Een levensgenieter zijn betekent voor mij in de morgen opstaan wanneer ik wil opstaan, gaan slapen wanneer ik wil slapen en daar tussen in mijn eigen ritme genieten van alles wat ik wil doen.

Mijn doel is om je inzichten te geven om ook jouw dromen waar te maken en een goede balans te vinden tussen werken en leven.

Om je daarmee te helpen zal ik regelmatig artikelen publiceren waarin de volgende hoofdthema’s voorbij komen:

Pensionering en vervroegd pensioen. Voor de meeste mensen is met pensioen gaan het ultieme levensdoel na een levenlang hard werken. Eindelijk de tijd en de vrijheid om de persoon te worden die je altijd al had willen zijn!

Dit kan dan ook een geweldige tijd zijn, maar het vergt ook de nodige planning nu je een zee van vrije tijd hebt. Hoe zorg je er immers voor dat je nog steeds een betekenisvol en bevredigend leven hebt nu je geen werk meer hebt dat je regelmaat en aanzien gaf?

Alleen maar slapen en TV kijken zal ook snel gaan vervelen, ondanks dat je tijdens je werkleven hier graag tijd aan besteedde om even bij te komen van een lange werkdag.

Met pensioen gaan kan de beste tijd van je leven zijn, maar je moet hiervoor wel mentaal en fysiek actief blijven. Met nieuwe doelen, het prikkelen van je creativiteit en de vrijheid om te doen en te laten wat je maar wilt kan dit de mooiste periode van je leven worden!

Gezondheid. Een heldere, vrije geest vraagt om een gezond lichaam. Zonder gezondheid kan er immers maar moeilijk van het leven worden genoten. Een goede gezondheid is niet voor niks de belangrijkste bezitting die we hebben in het leven.

Daarnaast geeft een goede gezondheid je de nodige energie om te werken aan je doelen zodat, ook als je ouder wordt, je uit het leven kunt halen waar je ook maar naar streeft.

Een goede lichamelijke en geestelijke conditie maakt het ook makkelijker om nieuwe uitdagingen in het leven aan te gaan en nieuwe kansen te vinden. Door je gezondheid te koesteren zul je ervaren dat je meer aankunt en kunt blijven genieten van het leven!

Beleggen. Door behoedzaam te beleggen valt er een stabiel rendement te behalen op je spaargeld, waardoor je minder hoeft te werken of misschien zelfs wel eerder aan je pensioen kan beginnen. Hiernaast kan dit vergaarde vermogen ook een mooie basis vormen om parttime of fulltime een activiteit als zelfstandige op te starten.

Veranderen. Zit je vast in je huidige leven? Iedereen heeft momenten dat zijn of haar huidige manier van leven niet meer aan de wensen voldoet en dat naar verandering wordt verlangd.

Maar meestal blijft het bij die gedachte. Ook word je vaak voordat je besluit te veranderen eerst heen en weer geslingerd tussen het accepteren van je huidige leven en het doorvoeren van een verandering.

Veranderen kan pittig zijn voor jezelf en voor je omgeving, maar niet veranderen is uiteindelijk ook geen oplossing. Veranderingen, hoe klein ook, kunnen leiden tot een transformatie van je leven naar een gelukkiger en bevredigender leven.

In de artikelen over veranderen staan we uitgebreid stil bij de obstakels die je kunt ervaren bij het willen veranderen van je leven, en zal ik mijn ervaringen en inzichten bespreken.

Ideeën om een eigen bedrijf(je) op te starten. Dankzij het internet zijn er vrijwel een oneindig aantal mogelijkheden om een eigen bedrijf(je) op te starten, tegen lage kosten en op een laagdrempelige manier.

Daarnaast geeft een eigen bedrijf je de mogelijkheden om je werk in te delen zoals jij dat zelf wilt, passend bij je wensen en persoonlijke kwaliteiten. En misschien dat je zelfs van je hobby wel je werk kunt maken!

Emigreren. Ongetwijfeld een grote stap voor velen: verhuizen naar een ander land. Dit kan veel voordelen hebben, zoals lagere kosten voor levensonderhoud en een prettig warm klimaat. En dankzij internet is het mogelijk om overal in de wereld je werk uit te oefenen.

Reizen. Veel mensen stellen het reizen uit doordat ze denken dat dit maar moeilijk valt te combineren met werk. Maar ook als je in Nederland of België blijft wonen kun je dankzij het internet gewoon blijven doorwerken als je langdurige reizen maakt.

Reizen geeft je de uitgelegen mogelijkheid om jezelf te (her)ontdekken, nieuwe ervaringen en inzichten op te doen en daarnaast ook nog eens te ontspannen van de dagelijkse hectiek.

Time management. Door time management technieken te behandelen hoop ik je te helpen met het effectiever omgaan met je ‘werktijd’. Hierdoor krijg je meer tijd om te genieten van de dingen die er echt te doen. En daarnaast maakt het lastige of saaie taken ook leuker als je deze snel weg kunt werken!

Psychologie. De weg naar een leven waar genieten meer centraal staat kan emotionele conflicten veroorzaken. In deze artikelen geef je inzichten om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

In de volgende hoofdstukken zal ik je motiveren en inzichten geven om een andere, meer bevredigende weg in te slaan.

Ons leven is tenslotte te kort en te kostbaar om beheerst te worden door werken en geld.

Wordt vervolgd…