Overgang? ‘Ik voel me beter dan twintig jaar geleden’

Afdrukken

gezondheid10Interview met Lisette Thooft

 

 

 

Sinds de overgang voelt schrijfster Lisette Thooft (62) zich vitaler en gelukkiger. Ze vertelt erover in De beste tijd van je leven, een nieuwe uitgave van Spiritueel door de overgang. “In de overgang ga je loslaten.”

Wat is er nieuw aan je boek? “Er zitten nu dertig interviews in met vrouwen die vertellen hoe ze de overgang en de periode daarna ervaren. En ik heb wat dingen eruitgehaald waar ik het niet meer zo mee eens was. De laatste jaren ben ik wat milder en wijzer geworden.”

Waar was je het niet meer mee eens? “Ik vond mezelf soms wat streng. Subtiel hoor, maar er móést van alles. Dit moet zus, dat moet zo. Met seks bijvoorbeeld. Vroeger dacht ik dat als je man maar goed genoeg vrijt, dat je geen glijmiddel nodig hebt. Dat ís ook zo, maar sinds ik met mijn man een seksuoloog bezocht die een vurig pleidooi hield over hulpmiddelen, vind ik het geen probleem meer om een beetje olie te gebruiken. Ik was een beetje een purist. Dat ben ik nog steeds wel; ik slik bijvoorbeeld geen oestrogeentabletten. Slik je die wel, dan mis je juist alle voordelen van het feit dat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt.”

Wat zijn daar de voordelen van? “Oestrogeen zorgt ervoor dat je als vrouw op de ander gericht bent: op je partner, je gezin. Hoe minder oestrogenen in je lichaam, hoe dichter je bij jezelf komt. Dat hoorde ik ook bijna alle vrouwen in die interviews zeggen: ik heb mezelf gevonden, ik ben minder onzeker. Maar ook: ik doe niks meer tegen mijn zin, en ik ben vriendelijker geworden voor mezelf. Dát is wat er gebeurt in de overgang. Alle opvliegers en andere ongemakken vallen daarbij in het niet. Het is bewezen dat mensen na hun vijftigste gelukkiger worden.”

Heb je zelf ongemakken gehad? “Ik sliep slecht, werd vaak wakker met een bonzend hart. Mijn huisarts heeft me iets antroposofisch tegen de hartkloppingen gegeven, dat hielp wel een beetje, maar ik denk dat stoppen met alcohol nog het beste gewerkt heeft. Daarvoor dronk ik elke dag drie tot vier glazen wijn. In het begin was het lastig, maar ‘s ochtends werd ik veel frisser wakker. En de hartkloppingen waren weg.”

Geen alcohol meer? Wat ongezellig! “Ik realiseerde me dat ik eigenlijk verslaafd was. Het schijnt dat er zeven stadia van verslaving bestaan en dat het al foute boel is als je boos wordt bij de gedachte dat je iets niet meer kunt of mag nemen. Toen ik dat hoorde, had ik meteen geen zin meer in wijn. Het was best een stap, je laat iets los waar een wereld van gezelligheid aan vastzit. Maar dat is precies wat je moet doen in de overgang: dingen loslaten. Het bleek niet eens zo veel uit te maken; ik heb het totaal niet gemist. Met koffie en chocola heb ik ook geminderd, daar kreeg ik alleen maar opvliegers van.”

Wat heb je nog meer losgelaten? “Oude emoties. Je lijf is een reservoir van opgekropte angsten en onzekerheden. Voor je vijftigste kun je die nog wel wegdrukken: geslachtshormonen maken je onkwetsbaar. Maar in de overgang begeeft dat pantser het en word je gedwongen om bij jezelf stil te staan. Veel vrouwen rond de vijftig gaan allerlei therapieën doen en met zichzelf aan de slag. Misschien omdat ze meer tijd hebben, maar het is méér dan dat. Je hebt niet meer zo veel te verliezen, alleen je angst.”

Hoe heb je die angst losgelaten? “Ik ben op m’n tweeënzestigste begonnen met rebalancing. Ik rilde en klappertandde van de angst, maar ik voel me nu een vrijer mens. Het doet mij ook heel goed om elke dag te beginnen met meditatie en yogaoefeningen. Mindfulness helpt ook onwijs, ook tegen de opvliegers, want die hebben grotendeels met je psyche te maken. Ik merkte het laatst nog, toen mijn zoon werd opgenomen met een blindedarmontsteking. Ik kreeg meteen een opvlieger.”

Veel vrouwen hebben toch helemaal geen tijd om te mediteren? “Je néémt er geen tijd voor! Maar tijd is zo rekbaar. Toen ik nog een hond had, was ik elke dag twee uur kwijt aan wandelen. Daar maak je dan ook gewoon tijd voor. In de overgang word je gevoeliger voor alles wat er in jezelf gebeurt. Maar als je bereid bent jezelf aan te passen en te veranderen, dan ga je een fantastische tijd tegemoet. Ik denk dat ik nu gezonder ben dan twintig jaar geleden.”

Lisette Thooft

Over Lisette

Lisette Thooft is coach, spreekster en schrijfster voor onder andere Happinez, Yoga Magazine, Het Vermoeden en The Optimist. Haar nieuwe boek De beste tijd van je leven is een compleet herziene uitgave van de in 2007 verschenen titel Spiritueel door de overgang. Met interviewsfilosofische inzichten en praktische tips is het een fijne gids over de overgang.

De beste tijd van je leven

De beste tijd van je leven (Kosmos Uitgevers) is vanaf juni 2015 voor € 16,99 verkrijgbaar.