Menselijke geest is een hopeloze babbelbox, aldus David Hawkins

Afdrukken

gedachten1140Op een dag vraagt de menselijke geest zich af:‘Wat is er in hemesnaam mis met ons?’ ‘Waarom is geluk zo vluchtig?’‘Waar vind ik antwoorden?’

 

 

 

‘Hoe pakken we de condition humaine aan?’

‘Ben ik nou gek of is de hele wereld gek geworden?’

De oplossing van een probleem van de menselijke geest lucht maar heel even op, want vormt de basis voor een volgend probleem.

‘Is de menselijke geest een hopeloze babbelbox?’

‘Is iedereen de weg kwijt?’

‘Weet God eigenlijk wel wat ie doet?’

‘Is God dood?’

 

De mind of de menselijke geestblijft maar doorkleppen:

‘Kent iemand het geheim?’

Maak je niet druk – iedereen is wanhopig. Sommigen lijken er niet onder gebukt te gaan: ‘Ik snap niet waar je je over opwindt,’ zeggen ze. ‘Het leven komt me heel eenvoudig voor.’ Maar zij zijn zo bang dat ze er niet eens naar durven te kijken!

Hoe zit het met de experts? De verwarring van hun de menselijke geest is verfijnder, verpakt in een indrukwekkend jargon en een uitgewerkte mentale constructie. Ze werken met vooropgestelde  geloofssystemen waarin ze je proberen te persen. Die lijken nog een tijdje te werken ook, maar dan keert alles weer terug tot z’n oorspronkelijke staat.

Vroeger konden we ons beroepen op sociale voorzieningen, maar

die hebben hun beste tijd gehad; niemand vertrouwt ze meer. We hebben inmiddels meer ‘waakhonden’ dan instellingen. Ziekenhuizen worden ‘gemanaged’ door allerlei hotemetoten. Niemand heeft nog tijd voor de patiënten, die tussen de wal en het schip dreigen te raken. Kijk maar op de gangen. Je ziet artsen noch verpleegkundigen. Die zitten in hun kantoortjes druk te wezen met het papierwerk. De hele toestand heeft aan menselijkheid ingeboet.

 

Antwoorden van de menselijke geest

Nou ja,’ zeg je, ‘er zullen toch wel een paar deskundigen zijn die antwoorden hebben?’ Als je overstuur bent, kun je toch naar een arts of naar een psychiater, een psychoanalyst, een sociaal werker of een astroloog. Je kiest een religie, verdiept je in filosofie, doet de Erhard Seminars Training (EST), beklopt jezelf met EFT. Je laat je chakra’s uitbalanceren, probeert hand- en voetreflexologie, laat acupunctuurnaaldjes in je oor zetten, je iris lezen, zoekt genezing door licht en kristallen.

 

Je mediteert, chant een mantra, drinkt groene thee, loopt over gloeiende kolen en spreekt in tongen. Je probeert je te centreren, leert NLP, werkt met visualisaties, studeert psychologie, sluit je aan bij een Jungeaans groepje. Je doet aan Rolfing, probeert psychedelica uit, bezoekt een handlezer, gaat hardlopen, aan callanetics doen, verdiept je in voeding en lichaamsbeweging, gaat op je hoofd staan, draagt sieraden met medicinale werking. Probeert door allerlei therapieën meer inzicht in jezelf te krijgen.

 

Je bezoekt een homeopaat, chiropractor, natuurgezener. Je probeert kinesiologie, ontdekt je enneagramtype, laat je meridianen in één lijn brengen, sluit je aan bij een bewustzijnsverruimend groepje, slikt kalmeringsmiddelen. Je laat je behandelen met hormonen, probeert celzouten, laat checken of je geen tekorten hebt aan mineralen. Je bidt en smeekt. Je leert wat astrale projectie is, wordt vegetariër, eet alleen nog maar kool. Je probeert macrobiotisch te eten, besluit alleen nog maar organisch voedsel te kopen en vast geen GMO producten. Je bezoekt inheemse medicijnmannen, doet een zweethutceremonie. Je probeert Chinese kruiden uit, shiatsu, acupressuur, fen shui. Je gaat naar India. Je vindt een nieuwe goeroe. Kleedt je uit, zemt in de Ganges, staart naar de zon, scheert je hoofd kaal, eet met je vingers en doucht je alleen nog maar koud.

 

Je herleeft vorige levens, probeert regressie met behulp van hypnose, schreeuwt een oerschreeuw. Je slaat op kussens, wordt gefeldenkraist, zoekt huwelijkstherapie. Je schrijft affirmaties op, maakt een visionboard, probeert rebirthing. Werpt de I Ching, laat tarotkaarten leggen, bestudeert de Zentraditie, doet nog meer workshops en cursussen. Je leest talloze boeken, doet transactionele analyse, neemt yogales, proeft van het occulte. Besudeert magie, werkt met kahuna. Doet een sjamanistische reis. Gaat in een piramide zitten, leest Nostradamus, bereidt je voor op het ergste.

Gaat op retreat, probeert een vastenkuur, neemt amniozuren. Schaft een negatieve ionengenerator aan, sluit je aan bij een mysterieschool. Je probeert kleurentherapie, slikt enzymen voor de hersenen, maar ook antidepressiva, bloemenremedies. Gaat naar de sauna, kookt met exotische ingrediënten, verdiept je in fermentatieprocessen. Je gaat naar Tibert, op zoek naar heilige mannen. Je ziet af van seks en gaat niet meer naar de bioscoop. Je gaat alleen nog gele kleren dragen, sluit je aan bij een sekte.

 

Je probeert allerlei vormen van psychoterapie uit, slikt ‘wonder’pillen, eet alleen nog maar grapefruit. Je wilt de aarde redden, laat je aura lezen, draagt overal een kristal mee naartoe. Je bezoekt een transmedium, doet sekstherapie, probeert tantrische seks. Je laat je zegenen door Baba weetikveel, reist af naar Lourdes, dompelt je onder in een warme bron, dragt therapeutische sandalen. Je probeert te gronden, meer prana in te ademen en meer inktzwarte negativiteit uit te ademen. Je probeert acupunctuur met gouden naaldjes, slangengal, chakra-ademhaling. Laat je aura reinigen en mediteert in de piramide van Cheops.

 

Ultiem antwoord

Jij en je vrienden hebben al het hierbovenstaande uitgeprobeerd, zeg je? Ach, de menselijke geest en de mens. Wonderbaarlijk schepsel dat je bent! Komisch en toch zo nobel. Wat een moed om maar door te blijven gaan! Wat drijft ons toch om te blijven zoeken naar een antwoord? Lijden? Zeker. Hoop? Nou en of. Maar er is nog iets meer.

 

Intuïtief weten we dat er ergens een ultiem antwoord is. We strompelen over donkere zijpaadjes en doodlopende weggetjes en steegjes; We worden uitgebuit en in de maling genomen, raken gedesillusioneerd, krijgen er genoeg van, maar we blijven het toch proberen.

Waar zit die blinde vlek van ons? Waarom kunnen we het antwoord van de menselijke geestniet vinden?

We begrijpen het probleem niet; Daarom kunnen we het antwoord niet vinden

Misschien is het extreem eenvoudig en kunnen we het daarom niet zien.

Misschien is de oplossing niet ‘ergens daar’ en kunnen we haar daarom niet vinden.

Misschien hebben we zoveel geloofssystemen dat we blind zijn voor wat voor de hand ligt.

 

Helderheid bereiken

Door de hele geschiedenis heen heeft slechts een handjevol individuën grote helderheid weten te bereiken en zij hebben de ultieme oplossing ervaren voor onze menselijke misère. Hoe is hen dat gelukt? Wat was hun geheim? Waarom begrijpen we niet wat zij ons moesten leren? Is het echt vrijwel onmogelijk of eerder nog hopeloos? Hoe moet het toch met de doorsnee mens die geen spiritueel genie is?

Tallozen volgen spirituele paden, maar slechts met een lantaarntje te zoeken zijn zij die uiteindelijk slagen en de ultieme waarheid realiseren. Waarom is dat? We volgen rituelen en dogma’s en doen ons uiterste best met de spirituele discipline – en toch lopen we weer vast! Zelfs als het werkt, komt het ego snel om de hoek kijken en raken we weer verstrikt in trots en zelfgenoegzaamheid, denken we dat we de antwoorden kennen. O, heer, bewaar ons voor diegenen die de antwoorden hebben! Bewaar ons voor de rechtschapenen! Bewaar ons voor de goeierikken!

Verwarring is onze redding. Voor de verwarden is er nog hoop. Klamp je vast aan je verwarring. Uiteindelijk zal dat je beste vriend blijken te zijn, je beste verdediging tegen aanranding door hun ideeën. Als je verward bent, ben je nog steeds vrij.

 

Meer lezen?

Geïnteresseerd? Lees Letting Go van David R. Hawkins, M.D., Ph.D.

Hij was een internationaal gerenommeerde psychiater, bewustzijnsonderzoeker, spirituele docent en mysticus. Auteur van meer dan tien boeken, waaronder de bestseller Power vs Force, is Dr. Hawkins’s werk vertaald in meer dan 17 talen, maar niet in het Nederlands.

Bron: https://kd.nl