Soms wil je horen wat je voor iemand betekent

kleuren fee1Soms heb je het nodig dat iemand tegen je zegt ‘Ik zie je graag’, ‘Je bent belangrijk voor mij’, of ‘Bedankt voor wie jij bent’. Je wil weten wat je voor iemand betekent, dit wil niet zeggen dat je zwak bent. Je bent niet op zoek naar waardering. Het enige wat je anderen hardop wilt horen zeggen, is wat ze in hun hart voelen. Je wilt erkend worden en dit horen in oprecht uitgesproken woorden.

 

Vergeet niet dat liefde niet onbeschrijfbaar is. Liefde is niet vaag en ontastbaar. We ervaren het werkwoord ‘liefhebben’ met onze vijf zintuigen. Dat is de manier waarop we ons gekoesterd en geborgen voelen. 

 

In een relatie kunnen we liefde niet veronderstellen. De zin ‘Je weet toch wat ik voel is niet genoeg voor een gezonde en bloeiende relatie. ‘Dat ik bij jou ben, daar is een reden voor’ is een zin die alleen maar twijfels doet ontstaan. We hoeven niet voortdurend te horen wat we voor anderen betekenen. Maar het is vermoeiend om bij mensen te zijn die hun waardering niet tonen. Want wat ze doen, heeft integendeel het tegenovergestelde resultaat: ze creëren twijfels en onzekerheid en houden ze in stand.

De persoon die nood heeft aan een emotionele omhelzing uitgedrukt in woorden, wordt gedwongen pogingen te ondernemen om de non-verbale hints te lezen. Hij moet liefde afleiden uit blikken en genegenheid uit handelingen. Dit kan frustrerend zijn en iemand echt uitputten…

Vriend en vriendin die knuffelend uit het raam kijken

 

De behoefte om te horen en voelen dat iemand ons belangrijk vindt

Wanneer we liefde, genegenheid en waardering in elke cel van ons wezen voelen, dan zorgt dit voor evenwicht, gelukzaligheid en voldoening. Menselijke wezens zijn genetisch geprogrammeerd om zich te verbinden met hun medemensen. Want dat is de manier waarop we onze overleving verzekeren. Dat is hoe we erin slagen om als soort vooruit te gaan en te groeien. Niemand hoeft dus te denken dat hij zwak of afhankelijk is als hij het nodig heeft dat zijn partner of geliefden hem een woord van genegenheid geven. Want het betekent erg veel voor onze hersenen. De behoefte aan nu en dan een ‘dankjewel’, ‘je bent ongelooflijk’, of ‘ik ben graag bij jou’ is niet alleen natuurlijk, maar ook is logisch en noodzakelijk.

Bovendien mogen we niet vergeten dat niet alleen wij, de volwassenen, het nodig hebben om te horen wat we voor anderen betekenen. Kinderen hebben evenveel behoefte aan liefhebbende woorden als aan voedsel. Die woorden zijn even noodzakelijk als de sterke armen die hen vasthouden. Ze zijn meer levensnoodzakelijk dan de kleren die ze dragen, of nieuw speelgoed.

Kinderen hebben positieve bekrachtiging nodig via uitgesproken woorden, een stem die hen naar waarde schat en die hen een veilig gevoel geeft. Die stem die hun vertrouwen opbouwt en die speciale soort liefde die hen vleugels geeft.

Een vader die zijn zoon knuffelt

 

Spreek me aan zonder angst, praat met mij vanuit je hart

In de klas of op het internet zien we hoe kinderen andere kinderen pesten. We zien hoe managers niet in staat zijn om werkomgevingen te creëren die meer empathisch, respectvol en creatief zijn. Ook in onze manier van communiceren kunnen we dit merken. We denken dat het voldoende is om emoticons en smiley’s te gebruiken.

Twee mensen die samen tegen elkaar aanzitten

 

Natalia Ramos en Pablo Fernandez zeggen het in hun boek Corazones Inteligentes (Intelligente Harten). Onze wereld heeft nood aan emotionele intelligentie. Want we ervaren emoties niet op een abstracte manier. Ze zijn niet vaag. Het leven is niet als een film van David Lynch. Daar is de verhalende taal misschien wel fascinerend en symbolisch, maar soms ontbreekt er betekenis. Het leven heeft betekenis nodig en liefde heeft nood aan zekerheid.

Bron: Verken je geest

Top